O micuță hunedoreancă a reușit cea mai bună clasare a României la campionatul mondial de șah

România a fost reprezentată la Campionatul Mondial de Șah Clasic pentru Copii, desfășurat în Spania, de mai multe echipaje. Oana Șchiopu din municipiul Vulcan s-a clasat pe locul al 23-lea, fiind cea mai bună clasare a României la acest campionat mondial de șah.

Competiția a reunit 827 de copii din 86 de țări.

La grupa de fete sub 12 ani, România a fost reprezentată de Oana-Magdalena Șchiopu, legitimată la CSM Mihai Viteazu Vulcan și la CSS nr.1 Timișoara. Grație implicării lui Corneliu Pașcalău, de circa un an, Marele Maestru Alin Berescu – unul dintre cei mai titrați antrenori din țară – este și antrenorul personal al sportivei din Vulcan. România  a fost reprezentată la toate categoriile de concurs: băieți sub 12 ani – 2 reprezentanți, băieți de 10 ani – 4 reprezentanți, iar la celelalte categorii (fete de 8, 10 si 12 ani / băieți de 8 ani) – câte un sportiv.

Campionatul Mondial s-a desfășurat pe durata a 11 runde (una pe zi), sistem elvețian, 90 minute timp de gândire /jucător. Dacă se efectuează 40 de mutări în acest timp, jucătorii mai primesc câte 30 de minute și încă 30 de secunde pentru fiecare mutare. În aceste condiții au existat partide de șah care au durat mai mult de 5 ore.

Oana Șchiopu a câștigat dreptul, onoarea și responsabilitatea de a reprezenta Romania la această prestigioasă competiție după ce a obținut titlul de campioană națională la șah clasic, categoria fete – 12 ani.

”Oana a jucat cu două șahiste mai slab cotate (le-a învins pe amândouă), a jucat cu 9 șahiste mai bine cotate decât ea (pe 4 dintre acestea le-a învins, de 4 a fost învinsă iar cu una dintre ele a remizat). Urmare a acestor rezultate, cu 6,5 puncte,  Oana (care a pornit în acest concurs ca favorită nr. 57) a terminat pe locul 23 (cea mai bună clasare din lotul României) și a primit 120 de puncte ELO).  Punctajul obținut de Oana (6,5p) a fost cel mai bun rezultat al delegației României și a mai fost obținut de încă 3 băieți”, arată Ioan Dorel Șchiopu.

Vicepreședintele Federației Române de Șah, Corneliu Pașcalău consideră participarea Oanei Șchiopu ca fiind ”una foarte bună, raportând asta și la condițiile de pregătire de care beneficiază jucătorii de șah din alte țări. Oana și-a depășit condiția, a bătut fete mai bine cotate decât ea, a obținut o urcare în clasamentul final față de cel inițial de 34 de locuri, ceea ce este foarte mult. Sunt convins că rezultatul ar fi fost și mai bun dacă nu ar fi fost influențat de condițiile absolut dezamăgitoare de cazare și masă oferite de organizatori, mult sub așteptările noastre și sub pretențiile unei competiții de asemenea nivel. Asupra evoluției copiilor și-a lăsat amprenta și emoțiile uriașe specifice unei astfel de întreceri, fapt dovedit de faptul că Oana a pierdut la timp partida contra reprezentantei Indiei!!! Asta în condițiile în care partida a durat peste 4 ore! Oana este pe un drum ascendent, se dezvoltă și promite mult pentru viitor!”

 

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *