Obiceiuri străvechi ar putea fi incluse în patrimoniul UNESCO

Avocatul Constantin Patraulea din București a transmis o scrisoare prin care îi solicită Guvernului Orban să propună la UNESCO recunoașterea transhumanței în Carpați drept moștenire intangibilă a umanității.

Avocatul a ajuns în județul Hunedoara, iar locurile de aici l-au fascinat. După ce a văzut că încă se mai păstrează obiceiul transhumanței, avocatul s-a decis să facă o solicitare pentru ca acest ritual să fie inclus pe lista patrimoniului UNESCO:

Transhumanța a fost un adevărat ritual în trecut, iar acum ea trebuie păstrată și protejată ca piesă fundamentală a culturii românești și universale. Această practică este încă răspândită în România. Transhumanța în Carpați trebuie protejată și recunoscută la nivel mondial ca parte a patrimoniului cultural al umanității. Italia, Austria și Grecia și-au unit eforturile în 2017 în încercarea de a determina UNESCO să recunoască transhumanța în Alpi ca moștenire intangibilă a umanității. Drept răspuns, UNESCO a înscris în anul 2019 transhumanța în regiunea munților Alpi pe lista patrimoniului cultural al umanității. Ceea ce este lăudabil pentru statele petiționare poate fi și în puterea României. Guvernul român ar trebui să solicite acest lucru, pentru că UNESCO nu poate da nimic dacă noi nu cerem”, scrie avocatul Constantin Patraulea în solicitarea adresată Guvernului.

Avocatul bucureștean susține că aceste obiceiuri străvechi trebuie păstrate și protejate.

Este necesar ca ciobanul transhumant din Carpați să nu rămână doar ca o pagină de excepție a culturii noastre artistice în picturile lui Nicolae Grigorescu, alături de câini și de turma de oi. Pentru că el continuă să urce la munte pe aceleași drumuri știute din vechime și să coboare la șes atunci când vine vremea. Este un adevarat ritual, cu opriri prestabilite în locuri știute. Migrația sezonieră a ciobanilor în Carpați este un motiv de mândrie națională, iar o cerere în acest sens către UNESCO trebuie făcută, pentru că răspunsul pozitiv dat Italiei, Austrei și Greciei înseamnă implicit și o recunoaștere internațională a valorii acestei practici în România, neoficializată deocamdată”, mai arată avocatul.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.