Operaţiune a poliţiştilor din România şi Franţa pentru destructurarea unui grup specializat în tâlhărie şi furt calificat

Poliţiştii din România şi Franţa au derulat o operaţiune comună pentru destructurarea unei grupări specializate în tâlhărie şi furt calificat. S-au făcut patru percheziţii în judeţul Vâlcea, fiind ridicate patru persoane bănuite de autorităţile franceze că ar fi deposedat mai multe persoane vârstnice de bijuterii.

”În dimineaţa zilei de 21 mai a.c., pe raza judeţului Vâlcea, poliţiştii români de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, alături de un analist EUROPOL, în cooperare cu poliţişti şi jandarmi francezi, au acţionat pentru depistarea şi reţinerea membrilor unui grup infracţional organizat, bănuiţi de tâlhărie, furt calificat şi tăinuire”, a transmis, miercuri, Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Sursa citată a precizat că faptele ar fi fost comise în perioada 2017-2018, pe teritoriul Franţei, în localităţi precum Neuilly Sur Marne, Champingny Sur Marne, Perreux Sur Marne, Maisons Alfort, Saint Denis şi altele.

Cooperarea poliţiştilor s-a desfăşurat în baza unui ordin european de anchetă, primit la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, în cadrul acţiunii fiind efectuate şase percheziţii domiciliare pe raza judeţului.

”Acţiunea a avut ca rezultat identificarea şi ridicarea unor bijuterii din aur şi argint, bijuterii din metale comune (folosite la comiterea unor infracţiuni de înşelăciune), contracte de amanet, bani şi aparatură IT. Pe teritoriul României, au fost depistaţi şi reţinuţi 4 cetăţeni români, cercetaţi de autorităţile franceze, care vor fi prezentaţi astăzi la Curtea de Apel Piteşti, pentru arestare, în vederea predării în baza unor mandate europene de anchetă emise de autorităţile din Franţa, a mai transmis IGPR.

În fapt, ancheta autorităţilor franceze a reliefat faptul că cei în cauză ar fi acostat, în general, persoane în vârstă, sub pretextul aflării unor adrese, iar după ce primeau informaţiile solicitate, ar fi oferit victimelor bijuterii ieftine în semn de mulţumire.

Profitând de neatenţia acestora sau chiar prin violenţă, le-ar fi deposedat de bijuterii (lănţişoare sau medalioane), bunuri care ar fi fost transferate ulterior în România.

În activităţi au fost angrenaţi şi poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vâlcea – Serviciul de Investigaţii Criminale, criminalişti şi luptători de acţiuni speciale din Vâlcea, Olt şi Argeş.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *