Orăștie: Articole pirotehnice comercializate ilegal

În data 11.03.2019, poliţiştii Serviciului Arme Explozibili şi Substanţe Periculoase, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, au depistat, o societate comercială din municipiul Orăștie, care oferea spre vânzare, 500 bucăţi articole pirotehnice din categoria F1 pentru care, societatea nu deținea autorizație de comercializare a acestor tip de articole pirotehnice, eliberată în condițiile Legii 126/1995 republicată, privind regimul materiilor explozive.

În cauză, poliţiştii efectuează cercetări, sub aspectul comiterii infracţiunii de operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice, faptă prevăzută şi pedepsită art. 37, alin 1, lit. a,  din Legea 126/1995 republicată, privind regimul materiilor explozive.

În conformitate cu legislația în vigoare, articolele pirotehnice se clasifică după cum urmează:

A) articole pirotehnice de divertisment;

B) articole pirotehnice de scenă;

C) alte articole pirotehnice.

Articolele pirotehnice de divertisment la rândul lor se clasifică, în funcție de nivelul de risc, în următoarele categorii: categoria F1, F2, F3 și F4.

Cetățenii trebuie să cunoască faptul că dintre acestea, doar articolele pirotehnice din categoria F1 pot fi deținute și folosite de către persoanele fizice și numai de către persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, (exemple de articole pirotehnice din categoria F1: jerbe, granule scânteietoare, pocnitori cu confeti, scântei sau steluțe), fiind excluse cu desăvârșire petardele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *