Orban: ”Suntem în curs de pregătire a unui plan economic de repornire”

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, luni seară, că este în curs de pregătire un plan economic de relansare, fiind avute în vedere şi alte măsuri în afară de cele luate deja, însă trebuie stabilite resursele financiare de care dispunem.

”Suntem în curs de pregătire a unui plan economic de repornire. Pe lângă măsurile adoptate, pregătim şi alte msuri. Prima dată trebuie să vedem de ce resurse financiare dispunem. Până la ora actuală ştim că UE ne va deconta o parte din şomajul tehnic, aproape 600.000 cetăţeni români, şomajul tehnic va continua. Mai dispunem de 350 milioane euro care vor fi puşi la dispoziţia României pentru decontarea de materiale, echipamente. Din analiza fondurilor, avem capacitatea de a disponibiliza o sumă importantă pentru susţinerea IMM, o sumă de minim 750 milioane de euro. Deocamdată vorbim doar de resurse care sunt disponibile în acest exerciţiu bugetar”, a declarat, luni seară, la Digi 24, Ludovic Orban.

Acesta a precizat că se aşteaptă o decizie de la nivelul Uniunii Europene, privind implicarea Comisiei Europene.

”Este posibil ca UE să se împrumute, prin Comisia Europeană. Este utilă o astfel de măsură pentru că ratingul de care beneficiază Comisia Europeană este mai mic. Am putea beneficia de aceşti bani care să fie împrumutaţi de CE, urmând ca statul să ramburseze cu un cost redus. În momentul în care ştim pe ce putem conta, putem definitiva acest plan. Dorim să acordăm susţinere pentru cât mai multe companii”, a mai spus Orban.

Acesta a explicat că obiectivul Guvernului este ”o demarare cât mai rapidă a economiei după căderea din cauza conjuncturii internaţionale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *