Ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul pe 7 ianuarie

În fiecare an, pe 7 ianuarie, sărbătorim Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia.

Sfântul Prooroc Ioan Botezatorul este considerat ca fiind una dintre cele mai proeminente figuri ale creștinismului. Acest fapt se poate observa dat fiind faptul ca Sfântul Ioan Botezatorul este sărbătorit de catre credincioși și de către Biserica de trei ori pe an. Spre exemplu, în calendarul ortodox acesta are mai multe zile de pomenire: 24 iunie, reprezentând nașterea sa (sărbătoare cunoscută și sub numele de Dragaica sau Sanziene), 7 ianuarie, ziua Sfantului Ioan Botezător al Domnului și 29 august, data reprezentând tăierea capului Sf. Ioan.

Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sf. Prooroc Ioan Botezătorul pe 7 ianuarie a fiecarui an. Motivul acestei cinstiri o reprezintă arătarea Sfintei Treimi la Botezul Domnului de la Iordan. De-a lungul vieții sale, misiunea Sf. Ioan era de a răspândi vestea apropierii lui Hristos și de a boteza în râul Iordan pe toți oamenii care doreau sa se pocăiască.

Cunoscut ca fiind ‘Mijlocitor al legii’ și ‘propovăduitor al pocăinței’, ‘sfeșnic și înger, Sfântul Ioan este proorocul care închide cartea Vechiului Testament și deschide cartea Nouui Testament.

Sf. Prooroc Ioan Botezatorul s-a nascut cu șase luni inaintea Domnului nostru Iisus Hristos. Sfântul este iubit de către credincioși pentru devotamentul de care a dat dovadă de-a lungul vieții sale. Acesta a fost un model drept de urmat pentru primii asceti ai creștinismului. Ioan Botezatorul este considerat de catre Biserica Ortodoxa ca fiind „Inaintemergatorul Domnului”, cel sortit sa pregateasca multimile pentru venirea si primirea Mantuitorului. Cel mai important mesaj pe care acesta îl transmitea credincioșilor era: „Pocăiti-vă, ca s-a apropiat împarația cerurilor”. Toți oamenii care doreau să renunțe la păcate erau botezați de către acesta în râul Iordan.

În unele predici ale sale Sf. Ioan l-a criticat pe Irod pentru faptul ca s-a căsătorit cu Irodiada, aceasta fiind fosta sotie a lui Filip, fratele său vitreg. La cererea Salomeei, fica Irodiadei, Irod a ordonat taierea capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul iar capul sa ii fie adus Salomeei pe o tava. Conform celor relatate de catre Biblie aflam faptul ca trupul sau a fost inmormantat de catre creștini la Samaria.

Aproape două milioane de români îşi serbează onomastica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *