,,Ziua Mondială a Osteoporozei”, 20 octombrie 2023  –  ,,PENTRU OASE MAI PUTERNICE!” 

Ziua Mondială a Osteoporozei, marcată în data de 20 octombrie în fiecare an, este dedicată  conștientizării la nivel mondial a necesității prevenirii, diagnosticului și tratamentului osteoporozei și ale altor boli  ale oaselor, înrudite cu osteoporoza. 

Prin sloganul utilizat anul acesta „Pentru oase mai puternice” se subliniază importanța pașilor de urmat pentru un  viitor fără fracturi. 

Se estimează că la nivel mondial, una din trei femei și unul din cinci bărbați cu vârsta de 50 de ani și peste  vor suferi o fractură osteoporotică. La nivel mondial, osteoporoza cauzează peste 8,9 milioane de fracturi anual, ceea  ce înseamnă o fractură din cauza osteoporozei la fiecare 3 secunde.

Osteoporoza face ca oasele să devină slabe și fragile, astfel încât acestea se rup cu ușurință – chiar și ca  urmare a unei căderi minore, a unei lovituri sau a unei mișcări bruște. Peste 55% dintre pacienții cu fracturi de șold  au în antecedente o fractură vertebrală (a coloanei vertebrale). O fractură în antecedente este asociată cu un risc crescut  cu 86% pentru orice fractură ulterioară. Riscul de a suferi o altă fractură este deosebit de mare mai ales în primii doi  ani după fractura inițială. 

Fracturile cauzate de osteoporoză pot pune viața în pericol și reprezintă o cauză majoră a durerii și a  dizabilității pe termen lung. Fracturile vertebrale pot duce la dureri de spate, scădere în înălțime, deformare,  imobilizare, număr crescut de zile de spitalizare și reducerea funcției pulmonare. 

Aproximativ 60% dintre pacienții care au suferit o fractură de șold necesită încă asistență după un an și  20% vor necesita îngrijiri medicale pe termen lung. Ratele de mortalitate de până la 20-24% sunt observate în primul  an după o fractură de șold. 

După ce au suferit o fractură osteoporotică, aproximativ 80% dintre pacienți nu sunt încă diagnosticați și  tratați pentru osteoporoză, boala de bază care a provocat fractura. 

Se estimează că doar 1/3 din fracturile vertebrale ajung în atenția clinicienilor. 

Recomandări pentru un stil de viață adecvat sănătății osoase: 

– Faceți mai multă mișcare – încercați să exersați 30-40 de minute, de trei-patru ori pe săptămână, incluzând în  program exerciții cu greutăți și de rezistență; 

– Adoptați o dietă nutritivă și echilibrată, care să includă suficient calciu; 

– Intoleranță la lactate? Aflați de care produse lactate vă puteți bucura cu moderație;  

– Petreceți mai mult timp afară pentru a vă asigura că primiți suficientă vitamina D 

sau luați suplimente dacă e necesar; 

– Evitați fumatul și consumul de alcool. 

Date statistice la nivelul județului Hunedoara: 

2020  2021  2022
Cazuri noi diagnosticate cu osteoporoză în județul  Hunedoara(raportate de medicii de familie)  1209  1090  445

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *