Sanitarul pădurii, surprins în Parcul Național Retezat

Sanitarul pădurii, așa cum este numit lupul, a fost surprins de Claudia Dănău, Biolog Administrația Parcului Național Retezat. Mozaicul de habitate de pe teritoriul Parcului Național Retezat favorizează prezenţa unei biodiversităţi bogate.

„Lupul (Canis lupus) – supranumit și sanitarul pădurii – are un rol extrem de important în ecosistem, hrănindu-se și cu animalele slabe sau bolnave de pe teritoriul lui, contribuind astfel la sănătatea naturii. Lupul a devenit predominant nocturn din cauza persecutării de către om? Este social și trăiește în haite formate, în general, dintr-o pereche dominantă și urmașii acesteia. Puii perechii dominante sunt hrăniți și de ceilalți membri ai haitei. Marimea haitei este determinată de mărimea prăzilor obișnuite (dacă vânează ierbivore mari, atunci și haitele au mai mulți membri)”, arată Administrația Parcului Național Retezat, care atrage atenția asupra faptului că animalele sălbatice nu trebuie hrănite și nu trebuie ca teritoriul lor să fie deranjat.

 

Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puțin modificate de intervenția umană, Parcul Național Retezat adăpostește un număr de 55 de specii de mamifere.  Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: râsul (Lynx lynx), ursul (Ursus arctos) şi lupul (Canis lupus).

 

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.