Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI, printr-un proiect cu finanţare europeană

Asociaţia ACCEPT şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au anunţat, joi, că implementează, în perioada ianuarie 2018 – iunie 2019, un proiect cu finanţare europeană intitulat „Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI”, care are obiectivul de a creşte capacitatea autorităţilor publice şi a profesioniştilor din domeniul justiţiei, sănătăţii, educaţiei şi asistenţei sociale de a relaţiona cu petenţi, pacienţi, elevi, studenţi, clienţi care aparţin comunităţii acestei comunităţi.

Proiectul „Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI” este finanţat de Programul pentru Drepturi, Egalitate şi Cetăţenie (2014 – 2020) al Uniunii Europene.

Proiectul va începe cu instruirea unui grup de formatori ACCEPT şi CNCD în trei domenii cheie, unul dintre acestea fiind: standarde/ recomandări profesionale şi modele de bune practici pentru prevenirea şi combaterea discriminării la nivel european, în domeniul justiţiei, sănătăţii, educaţiei şi asistenţei sociale.

Alt domeniu cheie este contracararea utilizării abuzive a libertăţii religioase pentru a genera intoleranţă la adresa minorităţilor şi pentru a limita alte drepturi ale omului, inclusiv drepturile persoanelor LGBTI.

Cel de-al treilea domeniu cheie este reprezentat de drepturile persoanelor transgender, în privinţa recunoaşterii juridice a identităţii de gen şi a asigurării suportului medical în tranziţie.

În cadrul acestei sesiuni de formare, livrată de trei experţi europeni, se va realiza şi un schimb de bune practici, în baza căruia ACCEPT şi CNCD vor realiza ghiduri şi recomandări profesionale pentru profesioniştii din grupurile ţintă ale proiectului.

Ulterior, grupul de 8 formatori ai ACCEPT şi CNCD vor realiza în parteneriat 8 sesiuni de formare profesională pentru 160 de beneficiari, din domeniul justiţiei (judecători, procurori şi avocaţi), educaţiei (profesori şi consilieri şcolari), asistenţei sociale (asistenţi sociali), sănătăţii (psihologi şi endocrinologi).

De asemenea, în cadrul proiectului vor fi formaţi 20 de asistenţi CNCD, implicaţi în activitatea juridică a instituţiei, cât şi 20 de activişti pentru drepturile persoanelor LGBTI din cadrul organizaţiilor comunitare locale, situate, în afara Bucureştiului.

„E un proiect cu finanţare din partea Comisiei Europene pentru că statul român în mod constant şi deliberat, pe o durată lungă de timp, nu s-a implicat în susţinerea unor astfel de proiecte destinate combaterii discriminării care afectează diferite grupuri vulnerabile din societate, dar vorbim aici în principal de grupul persoanelor LGBTI”, a spus Florin Buhuceanu, preşedintele executiv al asociaţiei ACCEPT, în cadrul unei conferinţe de presă.

Buhuceanu a amintit că potrivit Eurobarometrului din 2015, mai bine din jumătate dintre români nu consideră nici astăzi, în secoulul XXI, că persoanele LGBTI ar trebui să beneficieze de drepturi egale cu toşi ceilalţi cetăţeni ai României.

„Asta în sine spune ceva despre ţara în care trăim şi despre mentalităţile pe care nu le putem ignora, de unde şi nevoia unui proiect care pe termen scurt şi foarte scurt ar trebui să contribuie la diminuarea intoleranţei care afectează comunitatea LGBTI din România”, a precizat Florin Buhuceanu.

Csaba Azsralos, preşedinte CNCD, a spus că din punctul său de vedere, perioada pe care România o traversează este una pozitivă, totuşi, pentru că a ieşit din zona tabu referitoare la minorităţile sexuale.

„Din punctul meu de vedere, perioada pe care o traversăm este una totuşi pozitivă, pentru că ceea ce a reuşit România în ultimii 10 ani pe acest subiect este de a ieşi din anonimat, dintr-o zonă tabu în care nu am discutat despre minorităţile sexuale, despre drepturile lor şi despre încălcările drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor sexuale. Ceea ce putem vedea în ultimii ani este o prezenţă a acestui subiect în mediul public, ceea ce a condus la un grad mai ridicat de asumare a identităţii sexuale în spaţiul public a acestor persoane”, a spus Azsralos.

„Toate aceste aspecte sunt importante, pentru că  este o cale de a gestiona stereotipuri şi prejudecăţi legate de persoane aparţinând minorităţilor sexuale în România. Aceste dezbateri şi acest dialog în societate deseori este mai intens, uneori chiar contondent, dar din punctul meu de vedere este benefic, pentru că ne exprimăm în societate punctele de vedere şi este o cale prin care putem progresa în acest domeniu al drepturilor omului”, a adăugat preşedintele CNCD.

Proiectul „Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI” are ca scop şi realizarea unei campanii de informare la nivel naţional privind drepturile persoanelor LGBTI, pentru a preveni şi combate discriminarea acestora. Un obiectiv al campaniei ACCEPT şi CNCD este realizarea unor sesiuni de informare în minim 4 universităţi relevante, cât şi evenimente publice în parteneriat pentru a celebra istoria şi cultura comunităţii LGBTI.

Campania va cuprinde minim şase clipuri video, pentru a ilustra impactul discriminării şi pentru a încuraja un tratament echitabil, nediscriminatoriu, în rândul categoriilor profesionale vizate de proiect.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *