Patrimoniul UNESCO din județ poate fi digitalizat

Patru milioane de euro sunt puse la dispoziția autorităților pentru promovarea patrimoniului UNESCO. Potrivit ADRVest, în regiunea Vest obiectivele de patrimoniul mondial UNESCO sunt Cetățile Dacice din Munții Orăștiei (județul Hunedoara): Sarmisegetuza Regia – Grădiștea de Munte, Costești Cetățuie, Costești Blidariu, Luncani Piatra Roșie, Bănița.

„Investițiile se vor finanța în baza unei Strategii de dezvoltare locală/județeană după caz; Infrastructura va fi deschisă publicului pentru vizitare; Sunt eligibile cheltuielile cu promovarea turistică, inclusiv digitalizarea obiectivului de patrimoniu finanțat; În procesul de pregătire, verificare, implementare şi durabilitate a contractului de finanţare, trebuie respectată legislația națională şi comunitară aplicabilă în domeniile dezvoltării durabile, protecției mediului, egalității de şanse și de gen, nediscriminării și accesibilității”, arată ADRVEST.

 

Obiectivele de patrimoniu UNESCO din Regiunea Vest sunt poziționate strategic în peisajul natural, cu posibilități de conectare între ele și cu potențial de a deveni una din cele mai importante rețele de trasee culturale și turistice din țară. Punerea în valoare a obiectivelor de patrimoniu UNESCO reprezintă un beneficiu major în atragerea vizitatorilor români și străini, cu impact socio-economic și turistic puternic pentru comunitate și regiune

Cetățile Dacice din Munții Orăștiei au fost construite începând cu sec. I î. Hr. și au constituit sistemul defensiv principal al Daciei, până la cucerirea romană, în anul 106; În afară de promovarea investițiilor în restaurarea obiectivelor de patrimoniu UNESCO, POR Vest 2021-2027 sprijină turismul durabil și prin dezvoltarea stațiunilor turistice (Prioritatea 6) și valorificarea patrimoniului cultural național (Prioritatea 7).

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *