Pază aeriană la cetățile dacice

Paza cetăților dacice va fi realizată și pe cale aeriană. Un elicopter va survola zona. La sediul postului de jandarmi montani din Costești, comuna Orăștioara de Sus, a avut loc inaugurarea unui număr de 21 de posturi noi înființate la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara, ca urmare a prevederilor Legii nr. 23 din 20 martie 2020 privind regimul juridic al Cetăților dacice din Munții Orăștiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO și unele măsuri pentru protejarea acestora.

„Astfel, toate cele 5 cetăți dacice din Munții Orăștiei vor avea, începând de astăzi, posturi de jandarmerie montană în vederea asigurării măsurilor de ordine publică și protecție. Jandarmii montani vor dispune de toate dotările necesare intervenției pe cale pedestră, aeriană sau auto pentru monitorizarea și paza perimetrului cetăților”, arată administrația Sarmizegetusa Regia.

Încă din luna decembrie 2021, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a luat măsura aplicării prevederilor legale și a asigurat paza celor 4 monumente preluate în administrare, prin intermediul unei firme specializate. Totodată, pentru protejarea și punerea în valoare a cetăților dacice, în serviciile de specialitate ale Direcției își desfășoară activitatea un număr de patru istorici, iar în acest an în bugetul instituției este alocată suma de 150.000,00 lei pentru lucrări de cercetare și peste 450.000,00 lei pentru lucrări de restaurare la Turnul locuință de la Costești.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.