Pe cine salvează măsura privind restructurarea obligaţiilor bugetare

Companiile cu dificultăţi financiare, cu datorii la bugetul de stat, pot depăşi impasul financiar prin accesarea prevederilor OG nr.6 / 2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale, adoptată de Guvernul României şi publicată în Monitorul Oficial, ce creează un mecanism care facilitează restructurarea obligaţiilor datorate de contribuabili la bugetul de stat în vederea revitalizării şi evitării insolvenţei, a transmis, miercuri, CITR, una din cele mai mari case de insolvenţă din România.

Termenul limită de depunere, în cadrul acestei măsuri, este 30 septembrie. Restructurarea obligaţiilor bugetare presupune întocmirea unui plan de restructurare de către un specialist independent, alături de testul creditorului privat, ce analizează gradul de recuperare al creditorului bugetar printr-o astfel de măsură, faţă de o procedură de faliment / executare silită, dacă ar fi creditor privat.

Responsabilitatea creării unui plan de restructurare viabil este a expertului independent, ptorivit CITR.

”Planul are obiectivul clar de a asigura plata datoriilor la buget. Cu toate acestea, în realizarea sa, expertul independent va analiza şi datoriile restante către alţi creditori. Un factor esenţial este faptul că prin planurile de restructurare, expertul trebuie să se asigure de profitabilitatea companiilor şi, odată echilibrată, societatea va fi sustenabilă pentru a rămâne pe piaţă. Analiza este similară cu cea pe care o facem pentru un plan de reorganizare atunci când compania este în insolvenţă. Şi din acest punct de vedere, practic, acest plan devine o şansă pentru salvarea companiilor care au datorii la stat”, a spus Vasile Godînca-Herlea, CEO CITR.

Pe parcursul derulării planului, ANAF va supraveghea toate măsurile incluse în plan, nu doar pe acelea referitoare la plata datoriilor. În cazul în care la 20 februarie 2020 debitorii eligibili (2.600 de companii) nu vor fi depus planul de restructurare, ANAF are la dispoziţie 60 de zile pentru a analiza şi apoi pentru a cere deschiderea procedurii de insolvenţă.

”Recomandăm companiilor eligibile să profite de acest context favorabil şi să se pregătească pentru echilibrarea propriului business. Astfel de ocazii nu apar tot timpul şi cu siguranţă vor simţi beneficiile ulterior”, a adăugat CEO-ul CITR.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *