Pe lângă controalele zilnice, polițiștii au fost prezenți și în apropierea școlilor

În contextul reluării, la data de 05 mai 2021, a cursurilor în format „fizic” în învăţământul preşcolar şi primar, în majoritatea unităţilor de învăţământ din județ, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean HUNEDOARA a dispus luarea de măsuri specifice în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Prin urmare, peste 100 de polițiști de ordine publică, polițiști rutieri,  polițiști din cadrul Biroului Siguranță Școlară și din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au fost prezenți, astăzi, în zona adiacentă unităților de învățământ din județ.

Poliţiştii au fost prezenți la intrarea și la ieșirea de la ore a preșcolarilor și a elevilor din clasele primare și au verificat modul în care se respectă măsurile de protecție sanitară, asigurându-se că poartă mască de protecție și respectă regulile de distanțare fizică. Obiectivele acţiunilor poliţiştilor le-au reprezentat verificarea respectării normelor sanitare pentru prevenirea răspândirii infecției cu virusul SARS – CoV2, dar şi reducerea victimizării elevilor prin accidente rutiere în care sunt implicate autovehicule special destinate transportului de elevi.

În cadrul controalelor efectuate în trafic, poliţiştii au verificat, în principal, legalitatea tipului de transport sub aspectul autorizării, deținerea documentelor necesare efectuării transportului şcolar, deținerea permisului de conducere și a categoriei necesare tipului de autovehicul, respectarea capacității maxime de încărcare a autovehiculelor de transport, utilizarea centurilor de siguranță, verificarea stării tehnice a vehiculelor, respectarea limitelor legale de viteză și testarea alcoolscop/drug-test a conducătorilor de autovehicule care efectuează transport școlar.

Celor prezenți în zona unităților de învățământ le-au fost făcute recomandări pentru prevenirea victimizării elevilor. În acest sens polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au distribuit flyere educativ-preventive.

Poliţiştii hunedoreni vor continua acţiunile de prevenire a criminalităţii în mediul şcolar, iniţiate în cursul acestui an.

Pentru prevenirea implicării copiilor în accidentele rutiere, Poliţia le recomandă părinţilor să-i înveţe pe cei mici:

·       să circule numai pe trotuare;

·       să nu staţioneze pe bordura trotuarelor deoarece se pot dezechilibra şi cădea în faţa maşinilor;

·       să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje;

·       să traverseze numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestuia pe la colţul străzilor şi numai după ce s-au asigurat temeinic;

·       să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii.

 

 

Consolidarea climatului de siguranţă în mediul școlar hunedorean  reprezintă o prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.

 

Astfel, în ultimele 24 de ore, polițiștii hunedoreni au derulat, pe raza județului, atât în mediul urban cât și rural, acţiuni de verificare a măsurilor sanitare vizând combaterea răspândirii noului virus SARS-CoV-2: au fost verificate 25 societăți comerciale şi 17 de mijloace de transport în comun, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale (5 pentru nerespectare măsurii de protecție individuală şi 3 pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie), valoarea totală a amenzilor fiind de 1.500  lei.

Cu ocazia controalelor în trafic, efectuate împreună cu inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier, poliţiştii au verificat legalitatea efectuării transportului de marfă și persoane, inclusiv  modul în care măsurile de protecție stabilite prin Legea nr. 55/2020 sunt respectate în timpul efectuării transportului de persoane, prin curse regulate/speciale. 

Conducătorii tuturor autoturismelor verificate în trafic au fost instruiți de polițiști în privinţa respectării prevederilor Legii 55/2020, pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Reamintim că circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22:00-05:00 (ori 20:00-05:00, în funcţie de incidenţa ratei de infectare) este restricţionată, cu unele excepţii pentru motive justificate, în care persoanele sunt obligate să prezinte legitimația de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, indiferent de incidența cumulată a cazurilor de COVID 19.

 

În continuare, polițiștii, împreună cu celelalte structuri ale M.A.I. și instituții cu atribuții de control, vor acționa, atât în uniformă cât și în civil, pentru verificarea respectării prevederilor Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

 

*Recomandăm tuturor cetăţenilor  să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție, să nu se expună la riscuri.

*Nu dorim sancționarea cetățenilor, ci dorim ca toți să conștientizeze faptul că, sănătatea și viața persoanelor sunt cele mai importante, însă nu vom tolera nicio încălcare a legii.

*Suntem şi vom fi prezenţi, permanent la datorie şi aplicăm legea în litera și spiritul ei!

 

Vă reamintim de TELVERDE – 0800800165, numărul de telefon la care puteţi sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID-19.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *