Pensionarii minieri și siderurgiști vor da în judecată Guvernul

Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal, a explicat care sunt urmările Hotărârii de Guvern 291, care-i afectează pe pensionarii minieri și siderurgiști.

”Județul Hunedoara este un județ cu foarte mulți cetățeni care au muncit în grupa I și grupa II de muncă. Siderurgia, mineritul, munca în condiții grele, erau încadrate în grupa I și grupa II de muncă.

După cum am anunțat public, guvernul PSD a adoptat o hotărâre, Hotărârea de Guvern 291, prin care toți românii care au muncit în grupa I și grupa II de muncă și s-au pensionat, au primit decizia de pensionare până în 1 ianuarie 2011, sunt împiedicați să li se recalculeze pensiile, în conformitate cu legea. Practic, deciziile de pensionare de după 1 ianuarie 2011 au cuprins sporul și avantajele firești care au fost acordate pentru cei care au lucrat în grupa I și grupa II de muncă, în timp ce toți cei care s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011 nu au dreptul să li se recalculeze pensiile, pentru a ajunge cu pensia la nivelul conferit de lege”, a precizat Orban, într-o conferință de presă, la Deva.

Toți pensionarii din minerit și siderurgie care sunt afectați de HG 291 vor putea să dea în judecată guvernul, cu sprijinul celor din PNL, mai spune Ludovic Orban.

”Partidul Național Liberal au luat decizia de a ataca în contencios administrativ Hotărâea de Guvern 291 cu scopul de a obține anularea ei. Obiectivul acțiunii noastre este acela de a permite aplicarea legii și a permite acestor categorii de pensionari care s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011 să li se calculeze pensia în conformitate cu prevederile legale. De asemenea, începând de săptămâna viitoare, transmit un mesaj către toți cetățenii români care se află în această situație, că Partidul Național Liberal a formulat plângerea prealabilă și acțiunea în contencios. Am decis ca fiecare filială județeană să apeleze la un avocat care să ofere consultanță juridică acestor pensionari. Consultanța juridică constă în completarea plângerii prealabile. Orice pensionar care se află în situația asta este așteptat la sediul PNL, conform unui program pe care-l va defini fiecare filială (…) Vom acorda asistență juridică pe toată perioada în care se vor desfășura aceste procese în instanța de contencios administrativ. Repet: obiectivul nostru este anularea acestui act normativ, care instituie o gravă discriminare între categorii de cetățeni români”, a mai declarat Ludovic Orban.

Mai jos puteți urmări înregistrarea INTEGRALĂ a conferinței de presă de la Deva:

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 421 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *