Incendiul – riscul care a produs cele mai mari daune în România

Asigurătorii membri ai UNSAR au plătit în 2021 despăgubiri de peste 25,6 milioane lei în vederea acoperirii daunelor cauzate de incendii, în baza poliţelor de asigurare facultative pentru locuinţe, arată datele publicate marţi de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

„În 2021, asigurătorii membri ai UNSAR au plătit despăgubiri de peste 25,6 milioane lei în vederea acoperirii daunelor cauzate de incendii, în baza poliţelor de asigurare facultative pentru locuinţe. Totodată, conform analizei efectuate la nivelul asociaţiei, numărul total de dosare de daună plătite anul trecut ca urmare a producerii incendiilor a fost de 884”, potrivit UNSAR.

În condiţiile în care anul trecut companiile de asigurări membre UNSAR au acordat despăgubiri persoanelor păgubite în peste 20.300 de dosare de daună deschise ca urmare a avizării unor evenimente asigurate în baza asigurărilor facultative de locuinţe, rezultă că puţin peste 4% au fost plătite ca urmare a producerii riscului de incendiu. Cu toate acestea, impactul financiar pe care l-ar fi putut avea asupra bugetului unei familii nu este de neglijat.

De altfel, incendiul este riscul care a produs cele mai mari daune în România, având în vedere că 40 din primele cele mai mari 50 de despăgubiri achitate anul trecut de asigurătorii membri ai UNSAR în baza asigurărilor facultative de locuinţe au fost ca urmare a pagubelor provocate  de incendii. Valoarea acestora se ridică la 9,5 milioane de lei, în creştere cu 3,7% faţă de 2020.

 

„În ţara noastră se produc nu mai puţin de 19 incendii/zi care afectează locuinţele, potrivit celui mai nou raport al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Aceste cifre ne arată că incendiile rămân o ameninţare importantă pentru locuinţele şi, implicit, pentru bugetele noastre. Dar o asigurare potrivită pentru locuinţa noastră ne oferă protecţie financiară în cazul producerii unor evenimente neprevăzute, cum ar fi: incendii, explozii, furtuni, inundaţii, furturi, avarierea instalaţiilor interioare de apă, daunele produse vecinilor şi multe altele”, a declarat Adrian Marin, preşedinte UNSAR.

De altfel, incendiul rămâne, totodată, riscul de care românii se tem cel mai mult. 56% dintre respondenţii unui studiu sociologic realizat de UNSAR împreună cu IRES clasează incendiul pe primul loc în ierarhia riscurilor care le-ar putea afecta locuinţele.

Pentru a fi protejaţi în cazul unui incendiu, proprietarii locuinţelor pot achiziţiona o asigurare facultativă, cu condiţia ca, în prealabil, să aibă încheiată o asigurare obligatorie, PAD, conform legii. Poliţa PAD acoperă riscurile catastrofale de cutremur, inundaţie şi alunecare de teren, până la limita de 20.000 euro / 10.000 euro (în funcţie de tipul construcţiei). În schimb, o asigurare facultativă oferă o protecţie mai extinsă deoarece acoperă, în plus, riscuri precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinţei. Acesteia i se pot ataşa si clauze suplimentare, cum ar fi pentru: avariile instalaţiilor interioare ale clădirii, daunele bunurilor electronice/electrocasnice, ale bunurilor casabile, servicii de asistenţă la domiciliu pentru evenimente accidentale, daunele produse terţelor persoane (vecinilor) etc.

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *