Persoană blocată într-o peșteră

Persoană blocată într-o galerie inundată a unei peșteri. Nu este vreun caz real, ci o simulare la care au participat speologii din mai multe județe ale țării, dar și din străinătate.

Speologii din județele Hunedoara, Bihor, Arad și Cluj, precum și din Polonia și Suedia, au luat parte la un exercițiu național desfășurat în peștera Șura Mare, situată în interiorul Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.

Aceștia au avut o tematică anume. Speologii au simulat evacuarea unei persoane aflate în hipotermie, fiind blocată într-o galerie inundată a peșterii.

“Dificultățile evacuării, ce a durat opt ore, au constat atât în temperatura scăzută a apei, cât și pasajele verticale de pe galerie, ce au necesitat echiparea cu corzi a acestor obstacole. Omogenizarea salvatorilor speologi cu tehnicile specifice de intervenție în mediul speleal, precum și prezentarea noilor tehnici și echipamente, au constituit un alt scop al acestui exercițiu ce, credem noi, a fost un real succes. Mulțumim, pe această cale, tuturor celor implicați, salvatori speologi și cadre medicale de la SMURD Bihor, pentru disponibilitatea de a participa la acest exercițiu și pentru efortul depus”, au transmis reprezentanții Salvaspeo România.

Peştera Sura Mare este traversată de un râu subteran, iar apa depăşeşte în unele locuri 2 metri. La dificultatea evacuării au contribuit temperatura scăzută a apei, ce nu trece de 7 grade și pasajele verticale, care au impus folosirea corzilor. 8 ore a durat misiunea speologilor.

Colaborator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *