Persoane blocate în Masivul Retezat

În după-amiaza zilei de 05 august 2021, în jurul orei 18.00, un apel 112 anunța că 2 persoane au rămas blocate pe munte în Masivul Retezat,  pe traseul către Lacul Ștevia.

În urma apelului a fost alertată echipa de intervenție montană constituită din jandarmii  Postului Jandarmi Montan Nucșoara. Având în vedere evaluarea situației de către jandarmi în urma relaționării cu apelantul 112, cu privire la localizarea acestora, a fost solicitat și sprijinul Salvamont Hunedoara care avea efective în proximitate, pornindu-se în căutarea lor.

Buna cooperare dintre jandarmii montani și salvamont a avut ca rezultat găsirea celor doi tineri cu vârste de 20 respectiv 21 de ani, la aproximativ 1 oră de la începerea căutărilor.

Cei doi tineri, deși echipați pentru munte parțial, au fost surprinși de ploaie abundentă, cădere de grindină și ceață, fiind în vigoare la acea oră o atenționare meteo cod portocaliu de ploi și vijelii, ceea ce a făcut practic imposibilă înaintarea, sau întoarcerea spre Râușor, de unde porniseră.

Salvamontistul din cadrul Salvamont Râușor fiind mai aproape de locul indicat a ajuns primul la cei doi prieteni, ulterior pe traseu intersectându-se cu echipajul de jandarmi.

Persoanele au fost coborâte de pe munte în siguranță până în stațiunea Râușor, fără a necesita îngrijiri medicale.

În acest context recomandăm turiștilor:

  • Informați-vă cu privire la condițiile climatice locale și starea traseelor montane.
  • Echipați-vă corespunzător și asigurați-vă că știți întotdeauna unde vă aflați!
  • Reveniți la ultimul marcaj văzut dacă continuarea traseului devine nesigură, iar în cazul înrăutățirii vremii retrageți-vă la cea mai apropiată cabană sau adăpost.
  • În situații de dificultate sau de risc la adresa integrității, sănătății sau a vieții solicitați ajutorul prin apel la 112 și nu părăsiți zona pentru a nu îngreuna localizarea.

 

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.