Peste 100 de mii de hunedoreni suferă de boli cronice

Peste 100 de mii de hunedoreni suferă de boli cardiovasculare, diabet sau obezitate. Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara organizează în această lună campania de informare și educare dedicată informării despre alimentația sănătoasă, respectiv semnificația consumului de fructe, legume, verdețuri și cereale integrale asupra organismului.

Potrivit specialiștilor, alimentația nesănătoasă este unul din cei patru factori de risc comportamental modificabili (alături de fumat, consum de alcool și inactivitatea fizică), care contribuie la apariția majorității bolilor cronice importante.

Statisticile recente ale Organizației Mondiale ale Sănătății (OMS) situează România între țările europene cu cea mai mică speranță de viață (locul 35). Primele 5 cauze de deces se referă la afecțiuni având legătură directă cu stilul de viață și implicit cu alimentația: boala coronariană, accidentul vascular, HTA, boală hepatică și cancerul, în cazul acestora alimentația jucând un rol important.

În județul Hunedoara, în anul 2020 în evidențele medicilor erau 32.072 de hunedoreni cu boli cardiovasculare și 60.410 persoane sufereau de hipertensiune arterială. 4786 de hunedoreni erau în anul 2020 în evidențe cu obezitate, iar alți 25.617 de hunedoreni au diabet zaharat.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *