Peste 30.000 de credincioşi şi 2.000 de invitaţi oficiali, aşteptaţi la sfinţirea Catedralei Naţionale

Peste 30.000 de credincioşi din întreaga ţară şi 2.000 de invitaţi oficiali sunt aşteptaţi, duminică, la sfinţirea Catedralei Naţionale, evenimentul fiind organizat de Patriarhia Română. În interiorul lăcaşului de cult vor intra doar invitaţii oficiali, iar credincioşii vor sta pe esplanada din faţa Catedralei şi vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Toţi credincioşii care doresc se vor putea închina în Altar, până joi seara.

Potrivit programului transmis de Patriarhia Română, duminică, începând cu ora 8.00, va fi oficiată Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina în Catedrala Naţională, urmată la ora 9.00 de Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale. La sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfinţire. Liturghia va începe la ora 10.30 şi va avea loc în interiorul Catedralei Naţionale.

Slujbele vor fi oficiate de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă, şi de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi.

La ora 13.00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naţionale pentru a fi cinstite de către credincioşi, după închinarea acestora în Altar.

Cei 30.000 de credincioşi aşteptaţi la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale vor sta pe esplanada din faţa Catedralei, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali. Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat la ceremonia de sfinţire, însă a anunţat că nu poatre participa, fiind la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European în care se discută proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).

Şeful statului a transmis, însă, un mesaj în care afirmă că ”sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă, pentru credincioşii ortodocşi din ţară şi din diaspora, o sărbătoare cu o încărcătură istorică şi simbolică aparte”. În plus, Iohannis i-a primit, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, pe Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă, şi pe PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

După finalul Liturghei, toţi credincioşii pelerini ortodocşi prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfinţirii (25 noiembrie), cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfinţirii”), având posibilitatea să se închine în Altar, nou sfinţit.

Catedrala Mântuirii Neamului nu are autorizaţie de securitate la incendiu, construcţia nefiind finalizată, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.

”ISU Bucureşti-Ilfov a înştiinţat Mitropolia Munteniei şi Dobrogei –Arhiepiscopia Bucureştilor că, în condiţiile date, acesta poartă întreaga responsabilitate pentru siguranţa participanţilor”, au precizat pompierii bucureşteni.

Ministerul Afacerilor Interne a decis să trimită la evenimentul de sfinţire a Catedralei mai multe echipaje de pompieri, poliţie, jandarmi şi medici pentru ca toţi participanţii să fie în siguranţă.

De asemenea, reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov au transmis câteva recomandări pentru participanţi:

• manevraţi cu grijă sursele de foc şi nu le ţineţi în apropierea materialelor inflamabile sau a obiectelor de vestimentaţie ale dumneavoastră sau ale celorlalţi participanţi;
• îmbrăcaţi-vă adecvat pentru temperaturile scăzute din această perioadă, mai ales în cursul nopţii;
• nu staţi perioade lungi de timp în spaţii deschise unde temperaturile sunt scăzute, în special dacă suferiţi de afecţiuni cardiorespiratorii sau de alte afecţiuni a căror evoluţie poate fi agravată de frig;
• nu expuneţi copiii cu vârste mici la temperaturi scăzute pentru perioade lungi de timp;
• dacă simţiţi disconfort sau acuzaţi probleme medicale adresaţi-vă celui mai apropiat punct de prim ajutor sau ambulanţă sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112;
• nu blocaţi căile de acces şi ieşire din zonă, respectaţi recomandările structurilor de asigurare a ordinii publice şi evitaţi zonele supra-aglomerate;
• nu vă deplasaţi pe căi de acces improvizate sau nedestinate publicului;
• nu staţionaţi lângă utilajele de construcţie pentru a evita rănirile accidentale

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *