Peste 70% dintre români nu fac la timp un control oftalmologic

Mai mult de 70% dintre români nu merg la timp la consultaţiile oftalmologice şi numai 13% dintre respondenţi au ajuns la un control la şase luni, reiese dintr-un studiu realizat de Lensa.ro în intervalul ianuarie – mai pe un eşantion de 6.000 de respondenţi.

”Cercetarea demarată de Lensa a pornit de la premiza că apariţia unor afecţiuni precum miopia, hipermetropia, cataracta congenitală sau astigmastismul se datorează riscului la care se expun persoanele care au o problemă şi nu o corectează la timp, acest lucru fiind confirmat şi de răspunsurile respondenţilor”, arată un comunicat transmis de companie.

Peste 70% dintre respondenţi (2.630 de persoane) au recunoscut că a trecut mai mult de un an de zile de la ultima verificare a dioptriilor, în timp ce 18% (679 de persoane) au spus că vin la timp la consultaţii. Doar 13% (circa 500 de persoane) dintre respondenţi au ajuns la un control la şase luni.

„Este recomandat un control anual, însă majoritatea românilor nu îşi fac timp să respecte această regulă. De aici apar urmări neplăcute, precum creşterea sau scăderea dioptriilor. Copiii ar trebui să meargă din şase în şase luni la un control oftalmologic”, spune fondatorul Lensa.ro. Daniel Crăciun.

Circa 65% dintre persoanele intervievate (3.917 de respondenţi) poartă ochelari şi lentile de vedere, în timp ce 35% (2.082 de persoane) au menţionat că nu este cazul. Dintre respondenţii care poartă ochelari sau lentile de vedere, 9% văd excelent (330 persoane), 33% văd bine (1.225 persoane), 42% văd mai puţin bine (1.564 persoane), 11% văd prost (422 persoane) şi 4% văd foarte prost (160 persoane).

”Unul dintre efectele lipsei ochelarilor de vedere potriviţi constă în durerile de cap frecvente, iar mai mult de jumătate dintre respondenţi 55% (2.081 persoane) au spus că au această problemă”, spun reprezentanţii Lensa.ro.

De asemenea, 87% (3.277 persoane) dintre participanţii la studiu au spus că seara îşi simt ochii obosiţi, în timp ce 13% (511 persoane) au afirmat că nu resimt această problemă.

”Orele petrecute în faţa calculatorului sau a tabletei ne obosesc ochii. Nu conştientizăm însă faptul că cu cât stăm mai mult, cu atât ne dăunează vederii”, adaugă ei.

Ochelarii de vedere pot avea un preţ de pornire de 199 lei. În ceea ce priveşte lentilele, cele mai vândute modele sunt Essilor, Hoya şi Zeiss. Optometriştii Lensa au anunţat că au realizat anul trecut peste 2.500 de consultaţii optometrice gratuite, iar anul acesta estimează o depăşire a acestei cifre.

viewscntnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *