Ploi şi intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă

Meteorologii anunţă că, începând de miercuri după-amiază şi până sâmbătă dimineaţă, în cea mai mare parte a ţării se vor semnala ploi şi intensificări ale vântului, iar spre sfârşitul intervalului acestea se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare. Pentru Munţii Banatului şi Carpaţii Meridionali a fost emis Cod galben de ninsori abundente şi viscol, până joi dimineaţă.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare pentru intervalul miercuri, ora 14.00 – sâmbătă, ora 10.00, când vor fi perioade în care se vor semnala precipitaţii în cea mai mare parte a ţării.

Acestea vor fi mai însemnate cantitativ, în special în sud-vest, precum şi în zonele montane şi submontane, unde se vor acumula peste 25-35 l/mp.

„Vor predomina ploile, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă (8/9 ianuarie), precipitaţiile vor fi mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, cu precădere în zona deluroasă a Olteniei, Munteniei şi local în Transilvania şi Moldova. La munte, pe tot parcursul intervalului, temporar va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, exceptând după-amiaza şi seara zilei de miercuri (06 ianuarie), când la altitudini mai mici de 1.400 m, precipitaţiile vor fi mixte şi vor favoriza depunerile de polei”, arată ANM.

Vântul va avea intensificări, mai ales în zonele montane, iar local şi temporar şi în celelalte regiuni, în general, cu viteze de 40-60 km/h.

Până la începutul săptămânii viitoare, temporar vor mai fi precipitaţii, mai ales în jumătatea de sud a ţării şi la munte.

Totodată, meteorologii au emis o atenţionare Cod galben, valabilă de miercuri, de la ora 18.00, până joi, la ora 10.00, în judeţele Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Gorj şi Caraş-Severin.

„În Munţii Banatului şi în Carpaţii Meridionali va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, local consistent îndeosebi la altitudini de peste 1400 m, unde vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 70…80 km/h şi va fi viscol ce va determina scăderea semnificativă a vizibilităţii”, atenţionează ANM.

În Bucureşti, de miercuri de la ora 14.00, până joi, la ora 8.00, vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal pentru această dată. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 12 grade, iar minima de joi dimineaţă va fi de 3-5 grade. Cerul se va înnora treptat, iar spre sfârşitul intervalului, probabilitatea pentru ploi slabe va fi în creştere. Vântul va sufla în general slab.

De joi până vineri dimineaţă, vremea se va menţine caldă pentru prima decadă a lunii ianuarie. Cerul va fi temporar noros şi trecător va ploua în prima parte a zilei şi din nou spre sfârşitul nopţii de joi spre vineri. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în timpul zilei, când viteza la rafală va atinge 35…40 km/h. Temperatura maximă va fi de 9…10 grade, iar cea minimă va fi de 1…2 grade.

Începând de vineri dimineaţă, vremea va fi închisă şi va răci accentuat. Temporar va ploua, în general moderat cantitativ, iar în cursul nopţii, cu o probabilitate destul de mare, trecător se vor semnala precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 4 grade, iar cea minimă va fi de 0…2 grade.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *