Poliția Română: Măsuri de verificare, prevenție și stabilirea priorităților, la început de an școlar

Poliția Română a luat toate măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță, fiind efectuate verificări înainte de startul cursurilor, dar și stabilite priorități de acțiune după ce elevii vor începe efectiv orele.

 

Astfel, pentru asigurarea climatului de siguranţă publică, în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, polițiștii de la rutieră derulează activităţi educativ-preventive şi de verificare a autovehiculelor special destinate transportului de elevi.

 

În perioada 30 august – 2 septembrie 2022, aceste autovehicule sunt reinventariate, iar polițiștii rutieri vor instrui/reinstrui conducătorii lor cu privire la conduita preventivă pe timpul efectuării transportului.

 

Totodată, vor fi instruiți și coordonatorii activității acestor autovehicule cu privire la respectarea destinației pentru care au fost repartizate. Reamintim că, în afara scopului expres pentru care au fost distribuite, respectiv transportul elevilor la și de la unitatea de învățământ, acestea pot transporta elevi și profesori însoțitori la activități culturale și educative extracurriculare (festivaluri, cursuri școlare, excursii, tabere de creație, etc.), nefiind permisă folosirea în alte scopuri.

 

De asemenea, se verifică existența și starea indicatoarelor de avertizare și informare, starea marcajelor rutiere transversale destinate traversării pietonilor și corelarea semnalizării rutiere verticale cu cea orizontală, iar, după caz, se va verifica existența și starea covoarelor antiderapante, de culoare roșie, cu inscripția „ȘCOALA”, precum și a limitatoarelor de viteză realizate/amplasate înaintea marcajului rutier transversal destinat traversării pietonilor.

 

Deficiențele constatate vor fi adresate administratorului drumului public, prin care se va solicita remedierea de îndată a acestora.

 

În perioada 5 – 9 septembrie 2022, vor fi efectuate controale în trafic, care vor viza verificarea stării psihofizice a conducătorului autovehiculului, inclusiv prin testarea alcoolscop, utilizării centurilor de siguranță și respectării normelor rutiere și a legalității transporturilor.

 

De asemenea, polițiștii rutieri vor fi prezenți zona unităţilor de învăţământ, amplasate în zone intens circulate, pentru asigurarea fluenței și a siguranței rutiere.

Anul acesta școlar, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul I.P.J. Hunedoara, cu sprijinul Serviciului de Ordine Publică, au derulat 3 proiecte și o campanie pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar.

 

Fiecare unitate teritorială de poliție a elaborat analiza infracționalității sesizate în incinta și zona adiacentă a unităților de învățământ din zona de competență, în vederea identificării acelora în care s-au înregistrat cele mai multe evenimente comise cu violență.

 

Proiectele și campaniile polițiștilor hunedoreni au vizat peste 2000 de elevi și      s-au desfășurat în  peste 50 de unități de învățământ preuniversitar, selectate ca urmare a evoluției situației operative și a problematicii înregistrate.

 

Au fost derulate 595 de activități informativ-preventive în cadrul orelor de curs cu elevii, fiind identificați 27 elevi în situații de risc. Elevii au fost consiliați, în scopul reglării comportamentelor nepotrivite.

 

Au fost desfășurate  4  ședințe de instruire cu cadrele didactice care îndeplinesc atribuțiile de profesor diriginte și 16 instruiri ale membrilor Comisiilor pentru acțiune antibullying, totodată, fiind realizate informări adresate structurilor de asistență socială și protecția copilului.

 

La nivelul județului Hunedoara, polițiștii vor continua aceste activități, pentru reducerea violenței fizice și psihologice (bullying), cu implicarea celorlalte instituții ale statului, cu competențe în domeniu, adaptând structura folosită la propriile proiecte, programe sau campanii.

 

Începerea anului școlar reprezintă un moment important, de adaptare, pentru fiecare copil, de socializare și de stabilire a unor reguli de comportament care să le confere siguranță, fie că sunt în deplasare, în spațiul public, la domiciliu sau în spațiul online.

 

Anul acesta, una dintre prioritățile Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității  este prevenirea infracțiunilor contra persoanei, cu accent pe prevenirea victimizării categoriilor vulnerabile, în special minori. În vederea protejării acestora, este necesară implementarea unei campanii naționale adresate adulților care îi supraveghează, pentru a conlucra în informarea și pregătirea adecvată a copiilor.

 

Perioada de implementare a campaniei este 29 august – 11 septembrie 2022.

 

Campania are ca scop creșterea gradului de siguranță a minorilor, prin conștientizarea părinților cu privire la potențialele pericole și situațiile vulnerabile la care pot fi expuși copiii acasă, pe stradă și în mediul online, atunci când nu sunt supravegheați de adulți.

 

Nu uitați:

 

  • Stabiliți copilului un program, astfel încât să știți tot timpul unde este și ce face;

 

  • Spuneți-i la cine să apeleze când se ivește o problemă și stabiliți o persoană care să-l supravegheze atunci când nu sunteți lângă el;

 

  • Discutați permanent cu copilul și asigura-ți-l de toată disponibilitatea de a-l ajuta și îndruma;

 

  • Aflați cine sunt prietenii copilului dumneavoastră, atât în viața on-line, cât și off-line;

 

Vă dorim un an școlar cu realizări, în siguranță!

 

IPJ Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.