Poluarea aerului în judeţul Hunedoara a crescut. Care sunt cauzele

Agenţia pentru Protecţia Mediului informează că indicele de calitate a aerului în judeţul Hunedoara s-a deteriorat în ultimele zile, iar tendinţa este de deterioriare în continuare. Cauza ar fi incendiile numeroase de vegetaţie produse prin salubrizarea terenurilor prin incendiere. O altă cauză ar fi arderea gunoaielor proprii în apropierea gospodăriilor.

„A.P.M.Hunedoara monitorizează calitatea aerului prin intermediul staţiilor automate incluse în Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, prin care se determină valoarea indicilor de calitate a aerului în regim non stop.
Indicele general de calitatea aerului este calculat pentru următorii indicatori: dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2), ozon (O3), monoxid de carbon (CO), pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni (PM10).
Începând cu data de 03.04.2020 s-a înregistrat o deteriorare a indicelui general de calitate a aerului în zona Văii Jiului, din data de 06.04.2020 şi în zona Hunedoara, iar în data de 09.04.2020 în tot judeţul Hunedoara, mai puţin zona Călan. Tendinţa este de deteriorare în continuare.

Sursele principale de poluare în această perioadă sunt:
– salubrizarea terenurilor neproductive sau neocupate funcţional, prin incendiere;
– arderea gunoaielor şi resturilor vegetale rezultate din gospodării în intravilanul localităţilor;
– antrenarea particulelor de praf de pe căile de transport auto.

Apelăm la cetăţenii judeţului Hunedoara să renunţe la practicile menţionate mai sus, iar UAT-urile din judeţul Hunedoara şi administratorii de drumuri naţionale şi judeţene să asigure întreţinerea corespunzătoare a şoselelor, drumurilor, străzilor, aleilor, etc.

Mulţumim reprezentanţilor mass media care vor transmite mesajul nostru către locuitorii judeţului Hunedoara, avînd în vedere că deteriorarea calităţii mediului ne afectează pe toţi”, a informat Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara printr-un comunicat de presă.

 

Paul Muntean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *