Pomenire: Constantin Bursan, deputat liberal

Chiar dacă este stare de alertă cu restricții în ceea ce privește organizarea de evenimente, liberalii din municipiul Hunedoara au decis ca și în acest an să-și omagieze eroul, pe deputatul liberal hunedorean din perioada interbelică, Constantin Bursan.

Astfel, la Catedrala Sfinții Constantin și Elena, parlamentarul Eleonora-Carmen Hărău, însoțită de un grup restrâns de colegi din PNL și-a cinstit predecesorul, pomenind-l creștinește.

Constantin Bursan s-a născut la 21 mai 1888 la Giugiu. În perioada interbelică Constantin Bursan a studiat economia și dreptul la Bruxelles după care s-a întors în țară și și-a pus pe picioare propria afacere. După 1918 a fost cooptat în rândurile PNL, devenind consilier al ministrului agriculturii, George Constantinescu. La aplicarea reformei agrare merge alături de ministrul său în judeţul Hunedoara, unde se ataşează atât de locuitori, cât şi de această zonă. Candidează în calitate de deputat, promiţând alegătorilor că, dacă va fi ales, atunci va ridica în Hunedoara o catedrală şi o primărie nouă. A fost ales reprezentant al hunedorenilor în parlament, demnitate pe care a deţinut-o până în 1938. Astfel, din fonduri proprii şi cu subvenţii obţinute de la bugetul de stat, între 1935 şi 1937, a construit în Hunedoara o clădire a primăriei în stil brâncovenesc, în formă de „H“, a acordat ajutoare familiilor de hunedoreni sinistrate în ianuarie 1926, a subvenţionat ridicarea unui cămin de ucenici şi _ îndiguit râul Cerna. În judeţul Hunedoara a construit şcoala primară din Batiz, căminul cultural din Sâncrai, unele parohii, precum: Nădăştia de Sis, Lelese sau Sohodol au primit ajutoare pentru refacerea bisericilor şi a caselor parohiale, dar şi odăjdii. De asemenea, Bursan a acordat numeroase burse de studiu pentru copii rămaşi orfani în urma războiului de reîntregire. Dar poate cele mai importante acte făcute de Constantin Bursan sunt cele de ctitorire. El a construit 11 biserici în ţinutul Hunedoarei. Sistemul comunist nu l-a iertat nici pe el, cum nu a iertat nici o personalitate, fiind urmărit permanent și arestat la 28 noiembrie 1950. În 1962 se stinge din viață in penitenciar având o soartă crudă, nedreaptă și tipică sistemului comunist! Dumnezeu să-i odihnească sufletul acestui om politic pe care l-a avut județul nostru și care va rămâne mereu pe buzele hunedorenilor ca exemplu!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.