Pompierii au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor în zece judeţe

Pompierii au intervenit, în ultimele 24 de ore, în zece judeţe pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente şi de vremea rea. S-a intervenit pentru evacuarea apei din 332 gospodării, precum şi pentru curăţarea de aluviuni şi facilitarea scurgerii apei pentru 35 poduri şi podeţe.

”În cursul zilei de ieri şi pe timpul nopţii, la nivel naţional au fost emise 45 atenţionări şi avertizări hidrometeorologice imediate Cod Roşu, Cod Portocaliu şi Cod Galben care au vizat averse torenţiale, intensificări puternice ale vântului, scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide şi creşteri de debite. În urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase au fost înregistrate efecte de vreme rea în 32 localităţi din 10 judeţe (Bistriţa Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Hunedoara, Harghita, Maramureş, Sibiu, Sălaj şi Satu Mare)”, a anunţat, miercuri dimineaţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Sursa citată a precizat că pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 332 gospodării, precum şi pentru curăţarea de aluviuni şi facilitarea scurgerii apei pentru 35 poduri şi podeţe.

”Cel mai grav afectat a fost judeţul Bistriţa-Năsăud, unde s-au înregistrat inundaţii în 13 localităţi. Având în vedere nivelul apei din curţi, 81 de persoane din localităţile Bistriţa şi Budacu de Jos au fost evacuate temporar, urmând să se întoarcă în locuinţe după retragerea apelor. De asemenea, alte 5 persoane din localitatea Valea Tureacului au fost evacuate preventiv la rude din cauza unei alunecări de teren care le pune în pericol locuinţa”, a mai transmis IGSU.

Pe durata manifestării fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, circulaţia feroviară a fost blocată temporar pe tronsonul de cale ferată Sărmăşag – Zalău din judeţul Sălaj, iar circulaţia rutieră a fost afectată temporar pe trei drumuri judeţene (DJ 110B/SJ, DJ 109K/SB, DJ 105/SM) şi un drum comunal (DC9/CV).

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecţie de către cetăţeni, în contextul emiterii avertizărilor Cod Roşu şi Cod Portocaliu pentru judeţele Bistriţa-Năsăud, Constanţa şi Sălaj, au fost emise mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT.

”În această dimineaţă mai sunt în desfăşurare intervenţii pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor doar în judeţul Bistriţa-Năsăud. Pompierii acţionează cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodăriile cetăţenilor, dar şi cu mijloace specifice pentru înlăturarea aluviunilor şi materialelor rămase în urma scurgerii apelor. Totodată, sunt atent monitorizate cursurile de apă vizate de avertizările hidrologilor, fiind amenajate baraje din saci de nisip, dar şi alte lucrări de apărare la inundaţii care să nu permită pătrunderea apei în gospodării”, a mai transmis IGSU.

Pompierii atrag atenţia populaţiei să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora, având în vedere creşterile de debite.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.