Pomul cu lalele din Aninoasa a înflorit

Pomul cu lalele din Aninoasa a înflorit. Zeci de flori împodobesc coroana copacului, denumit și arborele lui Jules Verne. Pomul cu lalele a fost inclus și în patrimoniul turistic, iar rădăcinile acestuia se afundă în istorie. Declarat monument al naturii, tulipanul din Aninoasa se află la marginea Drumului Naţional 66A. Originar din America, „Tulipanul” este adus în 1880 din Austria, adaptându-se foarte bine în aceste locuri. Copacul cu lalele nord-americane are frunzele în forma de lira iar florile în formă de lalea.

Copacul a fost adus de la Paris în anul 1880, de către Anne Margarette Manderspach și plantat în primul parc dendrologic din țară ce aparținea castelului din Iscroni. Scrierile arată că povestea tulipanului din Aninoasa începe în anul 1880, cand baronul Maderspach, moștenitor al unor vaste domenii în Valea Jiului, construiește la Iscroni un castel înconjurat de o gradină cu specii variate de plante. Tot în acea perioadă, soția baronului, Anne Margarette Maderspach, a transformat grădina în parc dendrologic. În 1880, Anne Margarette a decis să completeze gradina cu arborele special cu lalele adus tocmai de la Paris.

Pomul cu lalele din Aninoasa ar apărea și în scrierile lui Jules Verne. Soția baronului de Manderspach coresponda cu scriitorul francez Jules Verne, care a fost inspirat de locurile și peisajele pitorești descrise de Anne Margarette în scrisorile sale. În anul 1892 Jules Verne a scris in 192 „Castelul din Carpați”.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *