Portal care permite depunerea cererilor, înscrisurilor şi plata taxelor de timbru în procesele din justiţie, lansat la nivel naţional

Consiliul Superior al Magistraturii anunţă, luni, lansarea portalului naţional care permite depunerea cererilor, înscrisurilor şi plata taxelor de timbru online. Justiţiabililor care optează pentru utilizarea acestui portal CSM le recomandă să nu folosească, concomitent, şi celelalte instrumente de sesizare a instanţei, pentru a nu încărca în mod nejustificat activitatea instanţelor.

Într-un comunicat dat publicităţii luni, CSM îndeamnă cetăţenii şi profesioniştii din cadrul sistemului judiciar să folosească portalul naţional care permite depunerea cererilor, înscrisurilor şi plata taxelor de timbru online, disponibil la adresa de internet https://registratura.rejust.ro.
Portalul a fost dezvoltat, într-o primă fază, de Curtea de Apel Galaţi, devenind disponibil la nivel naţional şi fiind gratuit.
„Site-ul permite interacţiunea electronică a justiţiabililor şi profesioniştilor dreptului cu instanţele de judecată, oferindu-le acestora posibilitatea de a accesa cu uşurinţă următoarele servicii: depunerea unei cereri de chemare în judecată; declararea unei căi de atac într-un dosar; depunerea înscrisurilor într-un dosar deja existent; plata taxei judiciare de timbru într-un dosar utilizând cardul bancar; eliberarea certificatelor de grefă; eliberarea copiilor legalizate ale hotărârilor judecătoreşti. Posibilitatea de a plăti taxa de timbru utilizând cardul bancar simplifică în mod semnificativ interacţiunea cu instanţa de judecată, această modalitate de plată fiind implementată în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, Asociaţia de Plăţi Electronice din România şi Ghişeul.ro”, se arată în comunicatul CSM.
Utilizând formulare electronice din portal, informaţiile sunt transmise către grefierii registratori în mod structurat, facilitându-se înregistrarea cu celeritate a cererilor şi înscrisurilor în sistemele informatice proprii.
CSM le recomandă justiţiabililor care optează pentru utilizarea noului portal să nu folosească, în acelaşi timp, şi celelalte instrumente de sesizare a instanţei, pentru a nu încărca în mod nejustificat activitatea instanţelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *