Precizări oficiale pentru persoanele care s-au vaccinat în alte țări cu doze neautorizate și nerecunoscute în România

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că persoanele care s-au vaccinat în alte ţări cu vaccinuri care nu sunt recunoscute în România, cum ar fi Sinovac, Sinopharm şi Sputnik, se pot vaccina cu cele autorizate în Uniunea Europeană după cel puţin 30 de zile de la completarea schemei de vaccinare pe care au făcut-o.

Gheorghiţă a declarat marţi, într-o conferinţă de presă că se pleacă astfel de la principiul unei persoane care a avut trecere prin boală şi se poate vaccina cu schema completă.

„Un alt subiect este legat de persoanele care au fost vaccinate în afara ţării, cu vaccinuri neautorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului, de pildă, Sinovac, Sinofarm, Sputnik, practic vaccinuri care nu au fost autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi ca atare nu sunt recunoscute şi folosite în România. În aceste situaţii, la cerere, persoanele respective se pot revaccina, practic îşi reiau schema de vaccinare după minim 30 de zile de la completarea schemei pe care au efectuat-o cu acele tipuri de vaccinuri. Se pleacă de la principiul unei persoane care are istoric de trecere prin boală şi care se poate vaccina cu schemă completă”, a afirmat Gheorghiţă.

El a explicat că a fost luată această decizie deoarece au fost primite multe solicitări în acest sens.
„De ce am luat această decizie? Pentru că am primit mai multe solicitări în acest sens de la persoane vaccinate în alte ţări cu vaccinurile  neautorizate şi nerecunoscute în România şi faţă de care încă nu avem suficiente date de eficacitate şi de eficienţă şi atunci este absolut firesc ca aceste persoane să poată beneficia de vaccinare cu vaccinurile autorizate şi recunoscute în România”, a mai declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.