Preiau apartamentele fără datorii

Consiliul Local de la Lupeni preia locuințele aflate în administrarea Universal Edil, societate în insolvență. Este vorba de cele 1000 de apartamente sau garsoniere din fondul locativ. Datoriile acumulate de chiriași sunt enorme, însă primarul susține că datoriile nu vor fi preluate.

“Noi nu vom prelua datoriile. Toate datoriile rămân la Edil. Noi vom prelua apartamentele curate (fără datorii-n.r.), astfel încât datoriile respective vor fi plătite de către cei care le-au făcut. Edilul va continua procesele cu cetățenii care sunt datornici. Le vom prelua de la zero și îmi doresc să avem un nou început, unde chiriașii să aibă contract la apă, curent, să aibă toate aceste lucruri pe care trebuie să le avem”,  a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Urmează a fi realizat și un regulament în baza căruia vor fi atribuite locuințele. Autoritățile locale au identificat, în urma verificărilor, o problemă. Chiriașii nu au contracte cu societățile de utilități publice.

“Cam 50% din apartamente, undeva la 500 de apartamente, au fost inventariate. În jur de 100 de apartamente unde nu am identificat chiriașii, este posibil să nu fie în țară, dar vom face în așa fel încât să înțeleagă că dacă nu stau în apartament trebuie să îl cedeze altor persoane care au mare nevoie. Vom creiona un regulament foarte clar, astfel încât să se știe cine poate să beneficieze de aceste apartamente. Nu mi se pare normal să fie persoane care dețin două proprietăți și să mai aibă un apartament din fondul locativ. Nu mi se pare nici normal să fie persoane care să stea într-un apartament și cel din fondul locativ să fie gol. Mai sunt persoane care nu au nici serviciu, nu sunt înscrise nici la ajutor social pentru a munci în folosul comunității și beneficiază de aceste apartamente din fondul locativ. Trebuie să aibă o sursă de venit, dar trebuie să existe altfel cum pot întreține un apartament. Toți trebuie să aibă contracte la apă, curent. Mulți dintre ei nu au aceste lucruri, fură curent, fură apă. Vom încerca să verificăm și acele situații mai delicate pe care le avem. Vrem să vedem ce se întâmplă, cum trăiesc copiii. Am implicat și Asistența Socială și sunt situații dramatice în anumite locuri”, a mai spus sursa citată.

După 1990 fostul Fond Locativ de Stat compus din locuințele construite în anii precedenți au fost incluse în domeniile private ale unităților administrativ-teritoriale, iar cu aplicarea dispozițiilor legale s-a permis vânzarea lor către chiriași prin intermediul firmelor de profil înființate de Consiliile Locale. În acest mod fostul IGCL Lupeni, devenit ulterior SC Universal Edil SA Lupeni. Societatea aflată în subordinea Consiliului Local al municipiului Lupeni a primit dreptul de administrare a locuințelor aflate în domeniul privat. Întrucât lichidarea SC Universal EDIL SA Lupeni este către final, edilii au considerat necesară preluarea locuințelor în administrarea Consiliului Local.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *