Premierul a anunţat revenirea Insulei Belina în administrarea statului

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, că Insula Belina şi Braţul Pavel vor reveni în administrarea statului român, după ce va fi semnat procesul-verbal de preluare de către Apele Române.

Ludovic Orban: ”După o lungă perioadă în care Insula Belina şi Braţul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD-ului şi ai lui Dragnea, astăzi Insula Belina va reveni în administrarea statului. Astăzi se semnează procesul-verbal de preluare de către Apele Române a Insulei Belina şi a Braţului Pavel, iar preluarea se va face fără contractele pe care le încheiase Consiliul judeţean. Beneficiarul acestor contracte îl ştiţi foarte bine: Tel Drum. Practic, preluarea va fi curată.

Trebuie verificat tot ce s-a construit în mod ilegal în Insula Belina şi trebuie dispuse toate măsurile necesare. Ministerul Mediului va trebui să vină cu o hotărâre de Guvern în care să reglementăm toate aspectele legate de modul de administrare a Insulei Belina şi a Braţului Pavel. Aşteptăm hotărârea de Guvern cu celeritate, astfel încât să încheiem acest episod trist în care baroni roşii au încercat să transforme în moşie proprie proprietăţi ale statului român. ”

Insula Belina şi Braţul Pavel au fost transferate, în 2013, din proprietatea statului român în proprietatea județului Teleorman și administrarea CJ Teleorman, care le-a închiriat firmei Tel Drum.

Pe 27 iunie 2018, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Sevil Shhaideh, fost vicepremier, pentru abuz în serviciu în dosarul Insula Belina. Alături de aceasta, au mai fost trimişi în judecată Ionela Stoian, la data faptei director în cadrul M.D.R.A.P, pentru complicitate la abuz în serviciu, și Ionuţ Adrian Gâdea, la data faptei preşedinte al Consiliului Județean Teleorman, pentru complicitate la abuz, alături de alți funcționari publici.

„În anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale ”, se afirmă în rechizitoriul DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *