Preparate strămoșești au înmiresmat Petroșaniul (FOTO)

Recoltele toamnei au fost expuse spre vânzare la Petroșani. Aici a avut loc cea de-a IX-a ediție a Târgului de Produse Tradiționale. Fructe de toamnă, brânză, cașcaval, mezeluri, dar și multe alte produse cu specific tradițional și-au găsit loc pe pietonala din municipiul Petroșani. O bogăție de culori și de arome i-au îmbiat pe petroșăneni.

“Această tradiție a noastră, a târgului de produse, este să servim, gratuit, mâncarea care se face ăn Valea Jiului, tocană de oaie și păsat. Aceastră tradiție se perpetuează și se transmite mai departe tinerelor generații, chiar dacă este o sărbătoare laică. Este bine ca de fiecare dată când avem ocazia, să promovăm aceste produse arhaice, ele fac parte din identitatea noastră, a Văii Jiului, în special a momârlanilor noștri. Este cea mai reușită ediție, unul dintre motive fiind că sunt foarte mulți producători autohtoni”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

La fel ca în fiecare an, bucătari pricepuți au preparat tocană de oaie și păsat. Cele 1000 de porții de hrană cu specific momârlănesc au fost oferite celor care sâmbătă dimineață au ales să vină la târgul de produse tradiționale.

“Am preparat păsat și tocană de oaie. Sunt preparatele noastre tradiționale ale momârlanilor. Aceste mâncăruri le făceau strămoșii noștri și acum 2000 de ani”, a spus bucătarul.

Cei aproape 60 de comercianți au venit din mai multe județe, printre care Hunedoara, Gorj, Sibiu, dar și Maramureș sau Mureș.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *