Preşedintele Iohannis are consultări cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare, pentru desemnarea unui nou candidat la funcţia de prim-ministru

Preşedintele Klaus Iohannis are consultări, vineri, cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare, pentru desemnarea unui nou candidat la funcţia de prim-ministru.

Consultările de la Palatul Cotroceni încep la ora 13.00, când este aşteptată delegaţia PNL, urmând, la 13.30, cea a PSD.

Ulterior, sunt aşteptate la consultări, în ordine: USR, UDMR, PMP, ALDE, Grupul parlamentar Pro Europa şi Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Vicepremierul în exerciţiu Raluca Turcan se arăta convinsă, joi seară, că Partidul Naţional Liberal îl va propune din nou pe Ludovic Orban pentru funcţia de prim-ministru la consultările de la Cotroceni.

„Noi vom merge cu mandat, iar mâine (vineri – n.r.), în şedinţa noastră de conducere, am convingerea că mandatul pe care-l va primi preşedintele Ludovic Orban la consultările de la Cotroceni va fi de a exercita funcţia de prim-ministru. Guvernarea Orban a fost o guvernare bună şi este o guvernare bună”, a afirmat Raluca Turcan.

Liderul liberal s-a arătat convins că membrii PNL vor ca preşedintele partidului să conducă Guvernul în perioada dificilă pe care o traversează ţara şi explică faptul că Florin Cîţu a „înţeles” că, odată ce scenariul privind alegerile anticipate nu mai poate fi luat în calcul, a decis să depună mandatul.

„Am convingerea că săptămâna viitoare vom avea vot de învestitură chiar în cursul zilei de luni” a adăugat Turcan.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că social-democraţii vor participa la consultări şi că PSD nu va face nicio propunere de prim-ministru. Ciolacu spune că PSD nu-l va susţine pe Ludovic Orban, dar crede că acesta ar putea forma din nou o majoritate în jurul său, aşa cum a mai făcut.

„Sperăm că vom găsi o soluţie, cel târziu luni să avem votul în Parlament. Cred că astăzi nu este o victorie a niciunei formaţiuni politice. (…) Vom crea cadrul legislativ în Parlament, (…) luni cel târziu să fie votul în Parlament. Nu mergem mâine (vineri – n.r.) cu o propunere de prim- ministru, am mai făcut propuneri de prim-ministru, nu au fost luate în considerare. Vom vedea mâine, în urma consultărilor ce decizie se ia”, a spus Ciolacu, joi seară.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *