Preşedintele Klaus Iohannis, la manifestările de Ziua Armatei

Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni, la manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Armatei, în Bucureşti, alături de premirul interimar Florin Cîţu şi de ministrul Apărării, prim-ministrul desemnat, Nicolae Ciucă.

Şeful statului a ajuns, luni, în Parcul Carol I dIn Bucureşti, unde, la Monumentul „Mormântul Ostaşului Necunoscut”, are loc o ceremonie militară şi religioasă, la care participă şi premierul interimar Florin Cîţu, precum şi premierul desemnat, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Evenimentul a început după ce preşedintelui i-a fost prezentat onorul.

„Când spunem Armată, spunem eroi. Pe ei îi cinstim astăzi, pe eroii noştri căzuţi la datorie, cei care, cu preţul sacrificiului suprem, au apărat independenţa, suveranitatea şi unitatea patriei noastre. Sunt onorat să particip la astfel de evenimente care păstrează vie memoria jertfei lor, a curajului şi a demnităţii cu care şi-au făcut datoria, pentru ca tinerele generaţii să se bucure de libertate într-un stat puternic şi suveran. Nu avem voie să ne uităm niciodată istoria şi înaintaşii”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, ”de Ziua Armatei României, îi omagiem şi pe veteranii de război, veritabile modele de devotament, dârzenie şi responsabilitate nu doar pentru militari, ci pentru noi toţi, întreaga societate”.

„Evoluţia ţării noastre spre un stat modern şi sigur, aşa cum este în prezent, este strâns legată de Armata României. Profesionalismul şi dăruirea dovedite de militari în teatrele de operaţii au contribuit la parcursul nostru euroatlantic şi european, precum şi la întărirea Parteneriatului Strategic solid pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii”, a mai afirmat şeful statului.

„Suntem astăzi un aliat activ şi apreciat în cadrul NATO şi un membru important al Uniunii Europene, care îşi respectă angajamentele şi contribuie la pacea şi securitatea internaţionale. Participarea exemplară a militarilor români la operaţii şi misiuni în afara teritoriului naţional sporeşte relevanţa ţării noastre în cadrul comunităţii internaţionale. Datorită Armatei, România îşi întăreşte continuu rolul de furnizor de securitate pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice”, a adăugat Klaus Iohannis.

Potrivit şefului statului, prin efort naţional conjugat, politic, militar şi diplomatic, ”am consolidat postura de descurajare şi apărare a NATO în regiunea Mării Negre şi continuăm acest amplu proces în strânsă legătură cu aliaţii şi partenerii noştri”.

„Salut implicarea şi contribuţia Ministerului Apărării Naţionale şi Armatei României la procesul de adaptare militară a NATO şi încurajez menţinerea acestui tempo susţinut, atât în plan conceptual, cât şi în plan operaţional. Anul 2021 a marcat încheierea misiunii în Afganistan, cea mai îndelungată, complexă şi importantă operaţie militară desfăşurată de Armata României în afara teritoriului naţional, după cel de-al Doilea Război Mondial. Angajamentul României în Afganistan alături de Statele Unite ale Americii, partenerul nostru strategic cel mai important, şi aliaţii săi a confirmat decisiv orientarea euroatlantică a ţării noastre”, a mai declarat preşedintele.

Acesta susţine că am dovedit astfel, încă o dată, că „România are nu numai capacitatea de a-şi asigura securitatea naţională, dar şi că este un furnizor de securitate şi un aliat de nădejde în cele mai dificile teatre de operaţii”.

„Acolo unde nu am putut veni cu tehnică militară ultramodernă, soldaţii şi ofiţerii noştri au compensat prin dăruire, inteligenţă strategică şi dârzenie. Armata noastră a contribuit astfel constant în ultimii ani la consolidarea credibilităţii internaţionale a României”, a mai declarat Iohannis.

Acesta le-a transmis un mesaj şi militarilor: ”Dragi militari,

Disciplina, spiritul de sacrificiu, loialitatea, integritatea şi curajul care vă definesc sunt virtuţi adânc înrădăcinate în caracterul poporului român, care ne-au ghidat în atingerea idealurilor naţionale. Sunt trăsături definitorii ale Armatei României, una dintre instituţiile care se bucură de mult respect şi preţuire.

Nu este deloc întâmplător că, în momentele decisive ale istoriei noastre puternic încercate, românii şi-au păstrat constant încrederea în Armată, ca o adevărată ancoră de credibilitate şi stabilitate.

Astăzi, la fel ca în alte perioade dificile, trebuie să dovedim că suntem solidari şi capabili să depăşim provocările generate de pandemia de COVID-19.

Salut contribuţia semnificativă a Armatei României la gestionarea crizei sanitare. Personalul medical militar, precum şi mijloacele necesare puse la dispoziţia autorităţilor civile au salvat numeroase vieţi.

Armata, demnă de trecutul şi de eroii săi, rămâne un reper solid şi se bucură de încrederea românilor, contribuind la menţinerea stabilităţii necesare dezvoltării societăţii noastre.

Mulţumesc, aşadar, tuturor celor care şi-au îndeplinit, cu simţul datoriei, nobila misiune de a fi în slujba ţării.

Mă înclin cu recunoştinţă în faţa memoriei martirilor şi aduc un omagiu din inimă veteranilor de război, pentru care slujirea naţiunii a reprezentat crezul suprem.

La ceas aniversar, vă felicit cu prilejul Zilei Armatei României şi vă doresc, dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră, multă sănătate!

La mulţi ani, Armata României”, a mai afirmat preşedintele.

La rândul său, ministrul Apărării, premierul desemnat Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj: „Ziua Armatei României este ziua în care onorăm cu mândrie şi respect faptele înaintaşilor noştri”.

„Transmitem puţinilor veterani de război care mai sunt printre noi, multă sănătate şi „La mulţi ani”, a mai declarat Ciucă.

Ministrul a făcut şi un scurt bilanţ al mandatului de ministru al Apărării.

 Ministerul Apărării organizează mai multe manifestări dedicate Zilei Armatei, dar anunţă că participarea publicului va fi restricţionată din cauza pandemiei. De asemenea, la fiecare eveniment va fi prezent un medic epidemiolog.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *