Preşedintele Klaus Iohannis va primi, în luna mai, Premiul Charlemagne

Preşedintele Klaus Iohannis va primi, în luna mai, Premiul Charlemagne, acordat în oraşul german Aachen, aceasta fiind “cea mai prestigioasă distincţie internaţională pe care a primit-o vreodată un om politic român”, potrivit europarlamentarului Siegfried Mureşan. “Foarte mult a contat în ochii juriului implicarea preşedintelui Iohannis pentru apărarea valorilor europene şi a statului de drept”, afirmă el.

“Preşedintele Klaus Iohannis va primi pe 21 mai 2020 cea mai prestigioasă distincţie internaţională pe care a primit-o vreodată un om politic român, Premiul Charlemagne. Premiul Charlemagne (Carol cel Mare) este cel mai vechi şi cel mai prestigios premiu acordat pentru contribuţia la unificarea europeană”, afirmă Siegfried Mureşan, sâmbătă, într-o postare pe Facebook.

Premiul se acordă începând cu anul 1950 în oraşul german Aachen.

“Foarte mult a contat în ochii juriului implicarea preşedintelui Iohannis pentru apărarea valorilor europene şi a statului de drept. Acordarea acestei distincţii Preşedintelui României este un semn foarte puternic al unităţii Europei şi al rolului central pe care ţările din Europa de Est îl au astăzi în Uniunea Europeană”, spune Mureşan.

El adaugă că, deja ca primar al Sibiului, Klaus Iohannis şi-a exercitat mandatele sub semnul integrării europene. Sibiul a fost în anul 2007, sub conducerea sa, Capitala Culturală Europeană.

“Prin acordarea acestei distincţii preşedintelui Iohannis, se recunoaşte rolul central avut de Klaus Iohannis în păstrarea direcţiei europene a României într-o perioadă în care în alte state est europene apar lideri populişti şi antieuropeni. Acest premiu acordat Preşedintelui României este un prilej de bucurie pentru fiecare român. Felicitari, Klaus Iohannis!”, afirmă Siegfried Mureşan.

Printre laureații Premiului Charlemagne din anii anteriori se numără:
-Papa Francisc, 2016
-Papa Ioan Paul al II-lea, 2004
-Antonio Guterres, secretar general al ONU, 2019
-Angela Merkel, cancelarul Germaniei, 2007
-Emmanuel Macron, președintele Franței, 2018
-Donald Tusk, prim ministrul Poloniei, 2010
-Bill Clinton, președintele SUA, 2000
-Jacques Delors, președintele Comisiei Europene, 1992
-Roman Herzog, președintele Germaniei, 1997
-Francois Mitterrand, președintele Franței, 1988
-Helmut Kohl, cancelarul Germaniei, 1988
-Vaclav Havel, președintele Cehiei, 1991
-Winston Churchill, prim ministrul Marii Britanii, 1955
-Konrad Adenauer, cancelarul Germaniei, 1954
-Herman van Rompuy, președintele Consiliului European, 2014
-Martin Schulz, președintele Parlamentului European, 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *