Preţurile petrolului au scăzut de la maximul ultimilor 7 ani

Preţurile petrolului au scăzut marţi cu aproximativ 3%, de la maximul ultimilor 7 ani, investitorii considerând că reluarea discuţiilor indirecte dintre Statele Unite şi Iran ar putea relansa un acord nuclear internaţional şi ar permite mai multe exporturi de petrol ale producătorului iranian de ţiţei care este membru al OPEC, transmite Reuters.

Un acord între Iran şi puterile occidentale ar putea returna pe piaţă peste 1 milion de barili de petrol iranian pe zi, sporind oferta globală cu peste 1%.

Discuţiile nucleare au fost reluate marţi la Viena.

Contractele futures pemtru petrolul Brent au scăzut cu 2,58 dolari, sau cu 2,8%, la 90,11 dolari pe baril. Cotaţia ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,69 dolari, sau 3,0%, la 88,63 dolari.

Luni, preţul petrolului Brent a urcat la 94 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins din octombrie 2014. Vineri, preţul petrolului WTI a atins 93,17 dolari, cel mai mare nivel din septembrie 2014.

„Guvernul SUA încearcă să tempereze preţurile petrolului prin negocierea urgentă a unui nou acord nuclear cu Iranul, o mişcare care ar putea reintroduce pe piaţă peste 1 milion de barili de ţiţei iranian”, a declarat Louise Dickson, analist principal al pieţelor petroliere la Rystad Energy.

Dickson a spus că orice acord cu Iranul ar putea elibera ”o producţie suplimentară de ţiţei şi condensat în decurs de patru până la şase luni, sau chiar mai rapid, deoarece se crede că Iranul are stocuri solide de petrol”.

Opt runde de discuţii indirecte dintre Teheran şi Washington, desfăşurate din aprilie anul trecut, nu au ajuns încă la un acord privind reluarea pactului nuclear din 2015. Rămân diferenţe în ceea ce priveşte detaliile ridicării sancţiunilor.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *