Primarul Bobouțanu amanetează viitorul hunedorenilor

Primarul o să facă, o să dreagă, este disperat…

După ce am auzit de un an încoace ce grozav este primarul PSD al Hunedoarei, cum a atras el fonduri pentru 35 de proiecte, aflăm cu stupoare, acum, că pentru a investi în Hunedoara primăria are nevoie de un împrumut de 17,5 milioane de euro, adică 80 de milioane noi sau mai pe înțeles 800 de miliarde vechi. Situația este gravă și arată incompetența unui edil care în doi ani de mandat nu a făcut decât mici retușuri pe bani nejustificat de mulți, pe ici pe colo, într-un oraș „turistic” în care turiștii nu preau au ce face. Dacă, înainte de a pune el mâna pe soarta Hunedoarei, nu s-ar fi mișcat interesul pentru Castelul Corvinilor, prin efortul unor oameni inimoși pe care el și echipa lui de țipuritori continuă să-i terfelească în fel și chip, Hunedoara ar fi dispărut de tot de pe hartă. De lăudat, Bobouțanu s-a lăudat pe unde a apucat, în campania electorală, dar și după aceea, că el o să facă tot felul de grozăvii, luând mințile celor care cred în promisiuni.

Hunedoara împrumută 17,5 milioane de euro

Administrația locală PSD, Consiliul Județean PSD, guvern PSD și totuși la Hunedoara nu ajung bani, de parcă pesediștii nu vor ca Bobouțanu să câștige la următoarele alegeri locale.

În disperare de cauză, conștientizând că mai sunt doar 2 ani până când hunedorenii vor merge la vot, Bobouțanu apelează la împrumuturi bancare după ce, cum spuneam s-a tot lăudat cu fonduri atrase pentru 35 de proiecte. Ce înseamnă aceasta pentru locuitorii Hunedoarei?  În situația împrumutului celor 17,5 milioane euro  hunedorenii vor plăti dobânzi, comisioane de acordare, de indisponibilizare de garanții o sumă de aproape 55 de milioane de euro în următorii 20 de ani. Motivul pentru care se întâmplă această grozăvie este suspect de general și anume: ”Reabilitarea sistemului rutier din Hunedoara”.

11 pentru, 10 împotrivă

O altă mostră de manipulare de ultimă oră este aceea că primarul Bobouțanu îi liniștește pe hunedoreni spunându-le că în primii 3 ani nu vor plăti nimic aceasta fiind socotită perioadă de grație. Bineînțeles această perioadă este de grație pentru Bobouțanu care plasează obligațiile generate de împrumut viitorului primar și bineînțeles, hunedorenilor. În ședința de ieri din Consiliul Local au fost consilieri care au atras atenția edilului că se poate lua împrumut în tranșe mai mici, gradat, în funcție de realizarea proiectelor. Alți au arătat că după acea perioadă de grație de 3 ani vor apărea gropi în asfaltul electoral, exact când vor începe plățile generate de împrumut. Proiectul de hotărâre a trecut ieri în ședința de Consiliul Local cu 11 voturi pentru, zece ale PSD și unul al UDMR și 10 împotrivă, opt din partea PNL și două ale PER. Votul hotărâtor a fost cel al UDMR.  În timpul dezbaterilor primarul a susținut că opoziția din Consiliul Local Hunedoara este împotriva dezvoltării orașului.

Administrația  Bobouțanu, un dezastru

Investitori nu, fonduri europene nesemnificative, cultură inexistentă, curațenie de suprafață, șanse pentru tineri deloc. Cam așa se poate descrie în câteva cuvinte perioada în care Dan Bobouțanu administrează Hunedoara.

După promisiuni fulminante au urmat laude false și acum asistăm la măsuri disperate. Din păcate aceste măsuri afectează viitorul acestui oraș și a locuitorilor de aici. Se pare că varianta acestui împrumut a apărut după o vizită a primarului Bobouțanu la ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, care nu a fost prea darnic cu banii. Se pare că Bobouțanu, care se poartă cu hunedorenii și chiar cu colegii de partid de acasă, ca și când ar fi însuși Iancu de Hunedoara, este tare subțire pe la București, iar Ilie Toma, deputatul din Hunedoara, cel care se visează următorul primar, nu contează în Capitală decât la număr, pentru vot. Pe ajutorul ministrei Intotero, vilegiaturistă de lux, cum să poată conta Bobouțanu, dacă doamna și-a permis să-și bată joc până și de Radu Barb, cel care i-a scris discursurile de campanie și-a făcut-o deputată, apoi nașă de cununie?

Mai sunt 2 ani până la alegerile locale și primarul Hunedoarei și-a dat seama că nu are cu ce “  o să facă și o să dreagă” așa că a găsit soluția împrumutului.

 Alții accesează fonduri europene

Hai să ne uităm la orașele din Transilvania. Constatăm că la Oradea, Timișoara, Arad, Alba Iulia, Sibiu, Cluj au intrat sute de milioane de euro, atrași de echipele de specialitate din primăriile respective. Ba mai mult, putem să dăm exemplu comuna Ciugud din județul Alba unde primarul și echipa sa a a dus în comunitate 16 milioane de euro. Aceasta este soluția de care se vorbește de câțiva ani încoace, numai la Hunedoara nu se poate face nimic. Din cauza incapacității primarului de a conduce o echipă eficientă ne putem compara cu ultima comună din județul Hunedoara unde nu se întâmplă nimic. Nici investiții, nici economie, nici cultură, nici condiții de divertisment pentru turiști. Se laudă cu 330 000 de vizitatori la Castelul Corvinilor, dar nu spune că nu-i meritul lui, nici câți dintre aceștia au înnoptat în Hunedoara. Nu spune nimic despre șansele minime pe care le au tinerii într-un oraș fără posibilități de angajare mulți alegând să plece în alte părți pentru a avea o carieră, o familie, adică viitor!

Bobouțanu nu este ca Rișteiu

Cu câteva săptămâni în urmă, primarul din Simeria a anunțat oficial faptul că  la Simeria, firma BSH Hausgrerate GmbH, va investi 110 milioane de euro pentru construirea unei fabrici de mașini de spălat marca Bosch. Unul se laudă (Bobouțanu) altul tace și face(Rișteiu). Bineînțeles, nici Simeria nu este la fel ca Hunedoara.  În timp ce la Hunedoara primarul Bobouțanu promitea  în campania electorală că, dacă va ajunge primar va atrage investiții de cel puțin 100 de milioane de euro, vedem acum că acest lucru nu se întâmplă. În timp ce la Hunedoara stă nefolosit un teren de aproximativ 100 de hectare aflat în proprietate publică, la Simeria cei de la Bosch au achiziționat 43 de hectare aflate în proprietate privată de  la cetățenii de aici.

De altfel, de curând, Hunedoara nu mai este nici măcar “orașul de la capăt de linie” cum se spunea altă dată, deoarece în gara de aici nu mai intră nici un tren. Oare ce impresie își fac investitorii potențiali care trec pe aici? Cei de la Bosch au trecut pe la Călan și pe la Hunedoara, unde nimeni în Primărie n-a arătat disponibilitate pentru discuție, dar au stabilit, după un studiu de impact, să aleagă între Făgăraș și Simeria. Și au ales Simeria!

Simeria atrage investitori

Beneficiile financiare  însemnă câteva milioane de lei, cam 25% în plus față de bugetul local actual în fiecare an. Prin faptul că aici vor lucra peste 700 de salariați, comerțul și serviciile vor beneficia de venituri mai mari, ceea ce va influența economia orașului. De menționat și veniturile pe care le-au primit acei 50 de proprietari care au vândut peste 90 de imobile. Apoi faptul că sute de tineri  vor avea un loc de muncă. Nu mai vorbim de vizibilitatea orașului Simeria, din acest moment șansele de dezvoltare fiind la îndemâna edililor. De ce nu poate beneficia și Hunedoara de astfel de avantaje? Răspunsul este simplu. Din cauza incompetenței primarului în funcție.

De reținut, domnule Bobouțanu!

În timp ce primarul orașului Simeria a ținut în secret negocierile cu partea germană și a ieșit în fața presei doar când înțelegerea a fost stabilită oficial, bun de gură, nu de muncă, primarul Hunedoarei se laudă cu fonduri pe care nu știe dacă le va primi sau nu. Împrumutul votat ieri în ședința de Consiliul Local arată că fondurile pentru cele 35 de proiecte sunt incerte, așa că modul în care au fost anunțate “succesele”   stârnesc zâmbete amare în colțul gurii.

Învățat de echipa de țipuritori să forțeze imaginea publică, primarul Hunedoarei riscă  să fie arătat cu degetul.

Mi se pare mie, sau  în ultima vreme materialele promoționale care prezentau faptul că primăria Hunedoara a atras cele mai multe fonduri dintre administrațiile din județul Hunedoara au cam dispărut?

 

Mircea GOIAN

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *