Prin nămeţi, la Sarmizegetusa Regia (GALERIE FOTO)

Este o privelişte care se lipeşte de orice suflet de român: peste fosta capitală dacică, Sarmizeghetusa Regia s-a aşternut cel mai consistent strat de zăpadă din ultima vreme.

Când părea că primăvara este pe cale să se aştearnă în Şureanu, ninsorile lui Făurar au adus 70 de centimetri de nea imaculată. Din această cauză în această zonă se ajunge greu şi există pericol de avalanşă.

Ninsorile abundente din această săptămână au schimbat din nou straiele cetăţii dacice. Peisajul este superb – valurile de zăpadă dau forme noi incintei sacre. Pe stâlpii de lemn ai templelor, au apărut astfel cuşme dacice de nea.

Întreg locul e străjuit de fagi şi brazi uriaşi pudraţi, iar contrastul cu azuriul cerului de munte este uimitor. Paznicii cetăţii şi-au croit poteci strâmte prin troiene ca să răzbească prin sit.

Din păcate, iarna grea din Munţii Şureanu ţine turiştii departe de aceste privelişti de basm. Angajaţii administraţiei monumentului UNESCO muncesc ore în şir pentru a elibera accesul către fosta capitală a Regelui Decebal. Munca e uriaşă în fiecare zi. Vântul aduce troienele la vale şi zăpada proaspătă se rupe uşor.

Pe drumul pavat către sit, zeci de centimetri de nea trebuie îndepărtaţi la lopată. „Asta-i cea mai mare zăpadă care o căzut iarna asta şi trebuie să ne descurcăm cumva să oferim turiştilor cele mai bune condiţii de vizitare”, spune unul dintre angajaţii care lucrează de ceva vreme la deszăpezire.

Ca să cureţe căsuţa de lemn de la intrare, angajaţii se urcă cu scara pe acoperiş pentru a da jos zăpada.  Autorităţile judeţene spun că zăpada este prea mare şi peisajul de munte face aproape imposibilă deszăpezirea accesului către

monument.

„La nivelul judeţului Hunedoara, căderile masive de zăpadă de zilele trecute au îngreunat circulaţia pe mai multe drumuri judeţene din zona Orăştiei.

Pe lângă faptul că a fost şi zăpada multă, au fost probleme şi cu energia electrică. La ora aceasta foarte greu se ajunge în Sarmizegetusa Regia”, spune Costel Avram,  administratorul public al judeţului Hunedoara.

Turiştii sunt avertizaţi să nu se aventureze în zonă fără maşini echipate cu lanţuri şi să fie atenţi pentru că de pe versanţi cade mereu zăpadă. De altfel, pe toată Valea Albă este pericol de avalanşă.

 

 

Laura OANĂ

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *