Profit pentru societatea care închide minele

Pe hârtie, situația economică a Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului arată bine. Realitatea este însă alta. Societatea are de încasat peste 50 de milioane de lei la Complexul Energetic Hunedoara, iar salariile angajaților sunt plătite cu dificultate. Bugetul de venituri și cheltuieli al Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Energiei. Documentul prevede venituri în valoare de 69.676 mii lei, în timp ce cheltuielile sunt estimate la 69.387 mii lei.

“Nivelul prevăzut al veniturilor în sumă de 69.676 mii lei este corelat cu cel al cheltuielilor în sumă de 69.387 mii lei, rezultatul brut fiind pozitiv, respectiv 289 mii lei”, arată documentul Ministerului Energiei.

Veniturile totale care au în vedere în principal ajutorul de stat pentru închiderea minelor neviabile, defalcat astfel 68.260 mii lei reprezentând ajutor de stat pentru acoperirea costurilor excepționale. Pentru închiderea minelor a fost cuprinsă suma de  53.337 mii lei, din care, lucrări pentru asigurarea securității în subteran: 50.600 mii lei; lucrări legate de reabilitatea exploatărilor miniere: 2.737 mii lei; Potrivit documentului, societatea va acorda în acest an plăți compensatorii în valoare de 2.790 mii lei; Facilitățile acordate pensionarilor și salariaților sunt în sumă de 12.133 mii lei.

“Deoarece activitatea societății are drept țintă închiderea definitivă până în anul 2021 a minelor Paroșeni și Uricani, mine considerate necompetitive, bugetul propus este în condiții de eficiență economică, rezultatul brut fiind pozitiv”, mai notează documentul.

Bugetul SNIMVJ se va afla în procedura de consultare până în luna aprilie.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *