Prognoza meteo până în 16 decembrie

Meteorologii au emis progoza pentru următoarele două săptămâni, anunţând variaţii de temperatură, uneori şi de la o zi la alta. Maximele diurne şi minimele nocturne se vor încadra, însă, în valorile multianuale. Pe toată durata intervalului se vor înregistra precipitaţii.

Potrivit meteorologilor, până în 16 decembrie, în Banat valorile termice diurne vor continua să crească, astfel că se vor înregistra medii de 10 grade în cea de a doua zi de prognoză, apoi vor marca o scădere, până în jur de 6 grade şi din nou o creştere uşoară spre data de 8 decembrie, la valori în medie de 8 grade. După această dată, tendinţa acestora va fi de scădere, spre temperaturi maxime în medie de 0…2 grade. Temperaturile nocturne vor fi şi ele în creştere la începutul perioadei, când se vor atinge 2…4 grade. În intervalul 6 – 9 decembrie, media acestora va fi de 0…2 grade, după care scăderea va fi treptată, astfel că pentru mijlocul lunii decembrie sunt prognozate minime în jur de -6 grade.

Se vor semnala precipitaţii pe tot parcursul intervalului, însă cu o probabilitate mai mare de apariţie şi în cantităţi mai însemnate în intervalul 8 – 13 decembrie.

Procesul de încălzire va continua şi în Crişana, până în 4 decembrie, când se vor înregistra în medie 10 grade ziua, apoi se va răci uşor, spre valori de 4…6 grade. Ulterior, este prognozată o nouă încălzire, astfel că, pe 8 decembrie, media regională a maximelor va fi de 6…8 grade, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză se va răci continuu, până la valori ce nu vor mai depăşi 0 grade. Nopţile vor fi calde, cu valori pozitive până în 5 decembrie, când minimele vor fi de 3…4 grade, dar se va răci accentuat în noaptea imediat următoare, spre valori în jurul a -2 grade. Vor urma nopţi uşor mai calde până în 9 decembrie, dar apoi scăderea de temperatură prognozată va determina minime în medie de -6 grade pe data de 16 decembrie.

Se vor semnala precipitaţii pe aproape tot parcursul intervalului, însă pe arii mai extinse şi mai însemnate cantitativ se prognozează a fi în intervalul 8…10 decembrie.

În Transilvania, media regională a temperaturilor maxime va marca o scădere treptată în intervalul 4 –7 decembrie, de la 6 la 2 grade, va creşte uşor, spre 4 grade în data de 8 decembrie, urmând o scădere treptată şi continuă până la valori de -2 grade spre finalul celei de a doua săptămâni. Regimul termic nocturn va creşte accentuat, de la -8 grade la începutul intervalului, până la valori în jurul a 0 grade. În intervalul 6 – 9 decembrie vor fi variaţii între -4 şi -2 grade, apoi se va răci semnificativ, culminând cu medii de -10 grade.
Se vor semnala precipitaţii în cea mai mare parte a intervalului, dar cu probabilitatea să cuprindă arii mai extinse în perioada 8 – 13 decembrie.

De asemenea, în Maramureş, în prima săptămână, valorile diurne vor avea uşoare fluctuaţii, cu creştere până la 6…7 grade în data de 4 decembrie, scădere spre 2…3 grade şi din nou creştere la 4 grade în data de 8 decembrie, urmând ca în intervalul 10 – 16 decembrie scăderea să fie continuă şi semnificativă, până în jurul unei medii regionale de -2 grade. Temperaturile minime vor marca o creştere până la medii în jurul a 2 grade în data de 5 decembrie, vor varia puţin în intervalul 6 – 9 decembrie, la valori între -4 şi 0 grade, apoi vor scădea semnificativ, atingând în medie -8 grade.

Se vor semnala precipitaţii, ce se estimează a fi chiar moderate cantitativ, în perioada 3 – 10 decembrie.

În Moldova, în prima săptămână de prognoză, se vor înregistra variaţii termice în jurul mediilor multianuale, respectiv maxime care în medie vor oscila între 2 şi 5 grade şi minime cuprinse, în general, între -4 şi 0 grade. După data de 10 decembrie este prognozată o scădere treptată a temperaturii, de la o medie a valorilor maxime de 4…5 grade, până spre valori negative de -4…-2 grade la finalul intervalului. Nopţile vor fi tot mai reci, încât pentru finalul intervalului media regională va ajunge la -8 grade.

Probabilitate pentru precipitaţii va creşte după 4 decembrie, dar pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ acestea vor fi în perioada 9 – 12 decembrie.

În prima săptămână de prognoză, în Dobrogea, se vor înregistra variaţii termice în jurul mediilor multianuale. Astfel, media temperaturii maxime va scădea uşor de la 7…8 grade în primele două zile, până spre 4 grade la mijlocul săptămânii, apoi se va încălzi, încât pentru ziua de 9 decembrie sunt estimate maxime în jur de 10 grade. După această dată, este prognozată o scădere treptată a maximelor, astfel că, pentru mijlocul lunii decembrie, media acestora va ajunge la 0 grade. Temperaturile minime se vor situa în jurul valorii de 0 grade, nopţi mai calde urmând să se înregistreze în perioada 9 – 11 decembrie, când media acestora va fi pozitivă, de 3…4 grade, dar spre finalul perioadei, după 13 decembrie, sunt prognozate minime uşor negative de -2…-4 grade.

Probabilitate pentru precipitaţii pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ va fi mai mare în perioada 9 – 12 decembrie.

În Muntenia, în intervalul 3 – 9 decembrie, temperaturile maxime vor avea variaţii de la o zi la alta, şi vor fi cuprinse în medie între 3 şi 6 grade, urmând ca în a doua săptămână temperaturile medii diurne să scadă treptat până la valoarea de 0 grade. Intervalul de prognoză va debuta cu valori medii nocturne negative, în general de -7…-5 grade, însă ulterior, între 5 şi 8 decembrie, temperatura minimă medie va fi mai ridicată, în jurul unei medii de -2 grade. În a doua săptămână minimele termice vor fi în scădere, până la o medie de -6 grade în zilele de 15 şi 16 decembrie.

Temporar vor fi precipitaţii, cu o probabilitate mai mare de apariţie în intervalul 9 -12 decembrie.

În Oltenia, în prima săptămână vor fi variaţii termice de la o zi la alta, urmând a se înregistra medii ale valorilor maxime cuprinse între 3 şi 8 grade. Ulterior este prognozată o scădere a valorilor termice diurne, astfel că pentru finalul intervalului de prognoză este estimată o medie regională a valorilor maxime de numai 0…2 grade. Temperaturile minime, la începutul intervalului, vor fi în medie de -6…-4 grade, apoi se va încălzi, iar pe 5 decembrie se va ajunge la o medie a acestora de 1 grad. În intervalul 6 – 8 decembrie, temperatura minimă nocturnă va fi constantă la valori, în medie, de -1 grad. Începând cu 9 decembrie, când se vor înregistra minime în jur de 0 grade, şi până la sfârşitul intervalului, scăderea va fi continuă, până la valoarea medie de -6 grade (în zilele de 15 şi 16 decembrie).

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată în intervalul 8 – 12 decembrie.

La munte, în prima săptămână de prognoză, temperatura medie diurnă va avea variaţii. Astfel, în zilele de 3 şi 4 decembrie se vor înregistra 3 grade, apoi temperatura va scădea până la -1 grad şi se va menţine constantă în intervalul 5 -7 decembrie, urmând ca pe 8 decembrie să se atingă o medie de 1 grad. Începând de pe 9 decembrie, temperatura maximă medie va marca o scădere treptată până la -7 grade, în zilele de 13 şi 14 decembrie, apoi, până la sfârşitul intervalului, va creşte până la -5 grade. Şi temperatura minimă nocturnă va avea variaţii în prima săptămână, astfel că media va fi cuprinsă între -7 şi -2 grade, însă după 9 decembrie nopţile vor fi tot mai reci, media minimelor urmând să scadă spre -12…-10 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în cea mai mare parte a intervalului, însă cantităţi mai însemnate vor fi posibile în intervalul 8 – 12 decembrie.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *