Program de lucru special pe timp de caniculă

Temperaturile sunt caniculare în majoritatea zonelor din țară și nici județul Hunedoara nu face excepție. În acest context, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara arată care sunt măsurile pe care angajatorii trebuie să le respecte în vederea protejării lucrătorilor.

„În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să adopte o serie de măsuri considerate minimale în vederea ameliorării condiţiilor de muncă cum ar fi: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie să se asigurare între doi şi patru litri de apă minerală/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea accesului la duşuri. În situaţia în care unii angajatori nu pot asigura condiţiile anterioare, prin negociere cu sindicatele sau cu reprezentanţii salariaţilor, pot proceda la reducerea duratei zilei de lucru, la eşalonarea zilei de lucru pe două perioade: pana la ora 11,00 şi după ora 17,00 sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă”, arată ITM Hunedoara.

Prin temperaturi extreme, în sezonul estival, se înţeleg acele temperaturi care depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. În acest, sens indicele de confort termic de 80 corespunde noţiunii de temperatură extremă.

 

„Angajatorii vor conveni de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor şi vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată. În situaţia reducerii duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activităţii se poate recupera timpul acordat liber în următoarele 6 luni cu menţinerea drepturilor salariale avute anterior. Se poate aplica şi metoda în care nu se recuperează timpul dar cu acordarea drepturilor salariale proporţional cu timpul efectiv lucrat”, mai arată ITM Hunedoara.

 

În perioadele cu temperaturi extreme Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara prin inspectorii de muncă vor face controale inopinate la angajatorii economici pentru a vedea dacă se aplică măsurile prevăzute în legislaţia de securitate şi sănătate în muncă. Amenzile care se pot aplica sunt de la 1.500 la 2.500 lei.

 

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *