Programul Operaţional Tranziţie Justă, pus în consultare publică

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) pune în consultare publică Programul Operaţional Tranziţia Justă (POTJ), care are o alocare totală de 2,53 miliarde de euro şi care vine să sprijine mediul de afaceri şi să creeze locuri de muncă în judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş.

Potrivit MIPE, Programul Operaţional Tranziţia Justă (POTJ) a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de investiţii definite la nivelul planurilor teritoriale pentru o tranziţie justă (PTTJ), elaborate pentru judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş, teritorii indentificate în anexa D a Raportului de ţară aferent anului 2020 pentru a fi sprijinite din Fondul pentru o Tranziţie Justă în perioada 2021 – 2027.

„Cu o alocare totală de 2,53 miliarde de euro, din care 2,13 miliarde euro fonduri europene, programul vine să sprijine dezvoltarea sustenabilă a antreprenoriatului, pentru a se crea noi locuri de muncă durabile şi cu un nivel atractiv de salarizare, în judeţele cele mai afectate de implementarea măsurilor prin care România îşi va îndeplini angajamentul de tranziţie la neutralitatea climatică”, arată sursa citată.

Dincolo de sprijinirea activităţilor economice productive în vederea creşterii competitivităţii şi capacităţii economiilor locale, vor fi adoptate măsuri prin care se va asigura accesul populaţiei la programe de calificare / recalificare, precum şi la servicii de asistenţă şi măsuri de incluziune activă, prioritare fiind nevoile persoanelor cu pregătire medie sau de bază, pentru care ocuparea locurilor de muncă va fi mai dificilă.

„Este un program prin care vom scoate din stagnare economică mai multe zone defavorizate sau microregiuni mai greu accesibile ale României. În final, sănătatea şi calitatea vieţii oamenilor din aceste judeţe se va îmbunătăţi semnificativ. Mai mult, impactului socio-economic al tranziţiei la neutralitatea climatică a teritoriului va fi atenuat”, a afirmat ministrul Marcel Boloş.

Tranziţia la neutralitatea climatică este favorizată în egală măsură şi de investiţii care îmbunătăţesc calitatea vieţii şi combat sărăcia energetică. Pentru a răspunde acestei deficienţe, POTJ va sprijini instalarea de panouri fotovoltaice / fototermice la nivel de gospodărie, ca o primă etapă în vederea creării comunităţilor de energie. Alături de necesitatea alimentării durabile cu energie electrică şi căldură a locuinţelor, programul va sprijini şi extinderea transportului inter-urban verde.

Toate investiţiile POTJ vor contribui la tranziţia la o economie cu emisii reduse de carbon (2050) şi la atingerea ţintelor de mediu aferente.

Programul Operaţional Tranziţia Justă poate fi consultat aici.

Propuneri şi recomandări pe marginea sa pot fi trimise la adresa de e-mail potj@mfe.gov.ro, până în 28 iunie, ora 15:00.

Ministerul a precizat că, până în prezent, au fost trimise către Comisia Europeană 12 din cele 16 Programe Operaţionale aferente perioadei 2021-2027. Se mai află în etapa finală de pregătire – PO Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare (POCIDIF) cu o alocare de aprox. 1,6 miliarde euro, PO Sănătate (POS) unde sunt prevăzuţi aprox. 2,2 miliarde euro, PO Tranziţie Justă (POTJ) cu investiţii disponibile în valoare de 2,53 miliarde euro şi Programul Operaţional Regional Bucureşti-Ilfov – aprox. 0,5 miliarde euro.

news.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *