Proiect inovator cu debut la Petroșani a trecut granițele României

Proiect inovator pentru integrarea socială a tinerilor. Proiectul „Skill Up Your Future!” a plecat ca şi concept inovator de parteneriat privind integrarea socială şi educaţională a tinerilor marginalizaţi social.  Ideea principală a luat contur în anul 2006 de la actualul director al grupului OMV Austria, Gerhart Roiss, şi a fost pentru prima dată implementat ca proiect pilot în municipiul Petroşani, la staţia OMV.  Ideea este una foarte simplă, prin care cei doi actori implicaţi OMV-Petrom, respectiv Caritas, îşi unesc know-how-ul, resursele materiale şi umane înspre a demonstra că un tânăr, căruia i se oferă o oportunitate şi un mediu propice dezvoltării, va reuşi să îşi clădească un viitor independent. Filosofia Skill Up Your Future! este una care încurajează la autodeterminare, la faptul că fiecare dintre noi avem viitorul în propriile mâini şi ceea ce decidem să facem cu el ţine de abilităţile noastre personale de a ni le folosi în viitor. Proiectul nu îşi propune să angajeze tinerii beneficiari după finalizarea proiectului în staţiile unde el a fost practicant, ci mai ales pune accentul pe crearea acelor abilităţi ce îl vor crea capabil de a se descurca singur pe piaţa muncii, în primul rând, şi pe scena vieţii, în al doilea. În decursul celor 10 luni de practică propriu-zisă în staţie, ne stabilim obiective realiste, indicatori de rezultat precişi şi creăm premisele necesare dezvoltării armonioase şi dezirabile a acestor tineri. Trebuie să avem în vedere că toţi beneficiarii acestui proiect provin din medii defavorizate, fie din sistemul rezidenţial, case de copii, fie din familii dezorganizate sau lipsite de resurse materiale etc. Ei au ca şi caracteristică specifică comună carenţe în dezvoltarea psiho-socială, respectiv integrarea lor în comunitate este una dificilă. Răsplata reuşitei acestui proiect este una ce nu poate fi măsurată material, ci ţine de satisfacţia noastră personală de a contribui definitoriu la creşterea, dezvoltarea şi împlinirea unei fiinţe umane.

“Cu ocazia celor 5 ani de implementare a programului Skill Up Your Future!, Organizația Caritas Alba Iulia a organizat la Petroșani evenimentul Gala Recunoștinței, un eveniment de evaluare și recunoaștere a meritelor celor  implicați în acest program. Proiectul Skill Up Your Future! a debutat ca şi proiect pilot la iniţiativa OMV Austria şi Caritas Austria  la Petroşani o zonă puternic industrializată dar cu adânci probleme sociale. Ideea principală a proiectului a fost şi continuă a fi integrarea socială a tinerilor vulnerabili pe piaţa muncii prin derularea unui program de un an de zile de ucenicie în staţiile OMV sau Petrom din România. Inaugurat la Petroșani, acest program s-a întors “acasă”, acolo unde a debutat și unde s-a dezvoltat într-un model viabil de integrare a tinerilor vulnerabili replicat în alte localități din țară și de peste hotare”, ne spune Alexandru Kelemen, reprezentant Caritas Petroșani.

Proiectul a avut un asemenea succes, încât alte țări au preluat modelul de la Petroșani.

“De la debut și până în prezent acest program s-a extins pe teritoriul României în alte nouă locații: două în Timișoara, Alba Iulia, Sovata, Odorheiul Secuiesc, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc, Suceava și de asemenea, modelul a fost preluat de către OMV Serbia și OMV Ungaria, indicatori clari ai succesului și eficienței de care s-a bucurat acest program de-a lungul timpului. Rezultatele acestui program sunt grăitoare în ceea ce privește integrarea tinerilor pe piața muncii, astfel încât din 30 tineri care au beneficiat de acest program în perioada 2013-2018 mai mult de 80% dintre ei fie lucrează în stațiile OMV Petrom din țară, fie lucrează în alte firme sau și-au continuat studiile  la un nivel  superior.  Considerăm succesul acestui program ca fiind un rezultat al calității parteneriatului Caritas Alba Iulia și OMV Petrom Marketing și prin acest eveniment am reușit să mulțumim managerilor de stație implicați, mentorilor Caritas Alba Iulia si Federației Caritas Timișoara  respectiv coordonatorilor acestui program, părți implicate direct și care vor continua să lucreze în crearea unei plase de siguranță sustenabile pentru tinerii vulnerabili”, mai spune Alexandru Kelemen.

Skill up your Future! Proiectul Skill Up Your Future! este unul ce promovează responsabilitatea socială, activismul comunitar şi apropierea de om ca şi structură socială, mai degrabă decât ca şi client. În decursul celor 7 ani de implementare el a evoluat, a găsit metodele eficiente de integrare, s-a dezvoltat şi din punct de vedere al activităţii dar şi din punct de vedere al extinderii teritoriale. Obiectivul lui este acela de a se dezvolta anual şi de a implica acele persoane, acei actori sociali care consideră de responsabilitatea lor să ajute comunitatea în care lucrează.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *