Proiecte cu impact social, dezbătute de edili la București

Primarii municipiilor din România au participat la o discuție cu Ministrul Muncii, Raluca Turcan. Subiectele abordate au fost cele legate de protecția socială și nu numai. Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani și vicepreședintele Asociației Muncipiilor din România, a fost prezent la ședința de lucru.

„În calitate de vicepreședinte al Asociației Municipiilor din România, am avut o întâlnire cu doamna ministru Raluca Turcan, unde s-au purtat discuții despre proiectul de lege privind măsurile de protecție socială destinate persoanelor vulnerabile, proiect prin care, nouă, administrației locale, ne revine responsabilitatea de stabilire a drepturilor în ceea ce privește acordarea ajutoarelor de încălzire și a suplimentului pentru energie, dar și de plata în cazul ajutorului pentru lemne, cărbuni, combustibili către beneficiari.  De asemenea s-a mai discutat despre etapa a doua a procesului de vaccinare pentru personalul care se ocupă de îngrijirea la domiciliu și cel din serviciile rezidențiale și medico-sociale, a persoanelor de peste 65 de ani sau a adulților cu boli cronice, indiferent de vârstă, beneficiari ai serviciilor sociale”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a prezentat pe scurt proiectul de lege care, în opinia sa vizează existența unui preț accesibil la energie pentru toți consumatorii, cu acces neîntrerupt, cu scopul de a împiedica debranșarea celor aflați în situație de vulnerabilitate extremă, arătând că prin acesta se urmărește totodată și creșterea eficientei energetice a clădirilor, fapt care conduce în mod evident la condiții de trai mai bune pentru cetățeni. Ministrul Muncii a dat asigurări că proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2021, iar normele metodologice vor fi definitivate in jurul datei de 1 iulie 2021, astfel încât autoritățile locale, în calitate de intermediari în acest proces cu beneficiarii aflați in risc de „sărăcie energetică”, să se pregătească corespunzător. Totodată, Raluca Turcan a precizat faptul că bugetul necesar pentru implementarea măsurilor din acest act normativ va fi asigurat prin transfer de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, pentru un număr estimat de circa 427 000 de beneficiari.

Vicepresedinte AMR, Tiberiu Iacob Ridzi a venit în completare, fiind de părere că locuințele informale reprezintă o problemă în aplicarea noului pachet de măsuri, apreciind că situația fiecărui potențial beneficiar ar trebui verificată prin anchete sociale. În ceea ce privește subiectul legat de valoarea declarată a chiriilor, discutat în cadrul acestei întâlniri, Tiberiu Iacob Ridzi a arătat că aceasta ar putea fi stabilită printr-un indicator în funcție de zona în care se află.

La propunerea primarilor de municipii, în cadrul întâlnirii de la Ministerul Muncii au mai fost discutate și probleme legate de vaccinarea anticovid și Legea salarizării personalului din administrație.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *