Proiectul care scuteşte de impozit persoanele aflate în situaţii speciale, exclusiv pentru un singur mijloc de transport cu capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 2.000 cm³, adoptat în Senat

Senatul a adoptat, luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege pentru modificarea art. 469 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal. Propunerea legislativă prevede scutirea de impozit pentru persoanele care se află în situaţii speciale, cum ar fi veteranii de război, văduvele de război sau văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război, foştii deţinuţi politici, persoanele cu dizabilităţi, pentru mijloacele de transport cu capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 2.000 cm³.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare scutirea de la obligaţia plăţii contravalorii impozitului pe mijloacele de transport a anumitor categorii de contribuabili, persoane fizice, exclusiv pentru un singur mijloc de transport având capacitatea cilindrică mai mică sau egală cu 2.000 cm³ la alegerea contribuabilului.

„Interpretarea în litera legii a dat naştere unor situaţii în care există maşini de lux scutite de impozit, astfel încât o dispoziţie legală, gândită ca o facilitate fiscală, a ajuns să fie un privilegiu. Această dispoziţie legală există pentru a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile şi nu pentru a scuti de impozit proprietarii de maşini de lux. (…) Stabilirea de limite în ceea ce priveşte scutirea de la impozit pentru mijloacele de transport este o practică obişnuită în multe ţări europene pentru a direcţiona beneficiile fiscale către cetăţenii aflaţi în situaţii speciale”, explică iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *