Protejarea monumentelor istorice, inclusă într-o strategie

Ministerul Culturii supune dezbaterii publice proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Strategiei naționale privind protejarea monumentelor istorice. Strategia națională privind protejarea monumentelor istorice pornește de la premisa că patrimoniul cultural este o resursă esențială pentru identitatea României și pentru dezvoltarea unei societăți prospere, bazate pe incluziune socială și participativitate, o resursă strategică ce trebuie să adauge comunității plus valoare economică, socială și culturală, printr-o gestionare modernă și eficientă. Documentul stabilește prioritățile de acțiune din domeniului Monumentelor Istorice (MI) și Patrimoniului Cultural Imobil (PCI) și va avea rol de structurare și coordonare a activității din sector, indicând și direcția generală, principiile, noile orientări teoretice și practice și principalele soluții pentru patrimoniul imobil, într-un orizont de 10 ani.

„Județele cu concentrarea cea mai mare de situri/ansambluri urbane sau rurale sunt: Hunedoara (53 MI – 0 în grupa valorică A; 53 în grupa valorică B), Brașov (33 MI – 5 în grupa valorică A; 28 în grupa valorică B), Timișoara (26 MI – 6 în grupa valorică A; 20 în grupa valorică B), Caraș-Severin (32 MI – 3 în grupa valorică A; 29 în grupa valorică B), alături de București (69 MI – 5 în grupa valorică A; 64 în grupa valorică B)”, arată ministerul.

Potrivit Ministerului, mai multe obiective din județul Hunedoara care sunt incluse în Lista Patrimoniului Mondial (LPM – n.r.) sunt în pericol.

„Patrimoniul înscris în LPM este afectat de riscuri în județul Maramureș, în sudul județului Suceava, în județele Sibiu, Brașov, Hunedoara”, mai arată documentul.

În județul Hunedoara sunt 524 de monumente istorice, din care 221 sunt încadrate în grupa valorică A, iar 303 în grupa valorică B.

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *