Protest extrem la Deva. Consilieri de probaţiune în greva foamei

Opt angajați ai Serviciului de Probaţiune Hunedoara au intrat în greva foamei în dimineaţa zilei de 18 decembrie 2023. Oamenii spun că au recurs la această formă extremă de protest împotriva nedreptăților care le fac invizibile munca, abnegația și drepturile personalului de probațiune. Ei îşi manifestă astfel şi solidaritatea cu colegii din țară, care au intrat în greva foamei, din data de 10 decembrie 2023.

Protestatarii spun că, în fluturașii de salarizare aferenți lunii noiembrie 2023, ar fi trebuit să se regăsească, materializate, toate promisiunile, angajamentele și reparațiile omisiunilor anterioare ale Direcţiei Naționale de Probaţiune. Acest lucru nu s-a întâmplat și nici nu s-au oferit până în prezent soluții concrete pentru primirea drepturilor salariale și a tranşelor care li se cuvin conform hotărârilor judecătorești și a actelor administrative până în data de 31 decembrie 2023.

Potrivit protestatarilor, greva foamei este însoțită de mai multe revendicări. Astfel, din anul 2014, de la intrarea în vigoare a noului Cod penal și a legislației aferente, consilierii de probaţiune muncesc cu scheme subdimensionate de personal, în condiții pe care le consideră improprii, cu sute de mii de persoane care au săvârșit infracțiuni, persoane care se redau societății pregătite de reintegrare. Asta aduce economii substanțiale la bugetul de stat, în timp de guvernanții declară că nu pot să respecte dreptul la o salarizare corectă.

Mai mult, angajaţii de aici spun că, de aproape 6 ani -din anul 2018, de la intrarea în vigoare a Legii nr.153/2017 -, personalul de probațiune are salariile blocate la un calcul greșit. Mai grav, în prezent, există hotărâri judecătorești, ordine ale ministrului justiției, dar şi bani în bugetul angajatorului pentru plata integrală a salariilor personalului de probațiune și, totuși, această plată nu se realizează.

„Apreciem că GREVA FOAMEI este o soluție extremă la care apelăm, alături de celelalte forme de protest și de solicitările anterioare, în vederea corectării salariale și în acord cu munca depusă de personalul de probațiune. Astfel, am solicitat: recalcularea, de urgență, a salariului pentru luna noiembrie 2023, cu includerea VRS 605,225, conform Ordinului Ministrului Justiției nr. 1407/C/3.08.2023 și punerea în plată a diferențelor rezultate, raportat la plata efectuată deja în luna decembrie 2023; punerea, de urgență, în plată, a restanțelor rezultate din VRS 605,225, pentru lunile august – octombrie 2023; punerea, de urgență, în plată, a tranșei de 35 %, aferentă eșalonării deja pe 5 ani, prin OUG nr. 3/2019, a drepturilor restante rezultate din hotărâri judecătorești”, transmit protestatarii.

O echipă a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara a verificat deja starea de sănătate a consilierilor  de probaţiune care au intrat în greva foamei până la rezolvarea revendicărilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *