RACHETĂ RUSEASCĂ PE TERITORIUL NATO. Reuniune cu liderii G7 şi NATO, după explozia din Polonia

Două persoane au fost ucise marţi în Polonia de o rachetă de fabricaţie rusească ce a căzut pe teritoriul acestei ţări membre NATO, a anunţat Guvernul de la Varşovia, care l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul rus şi a cerut o reuniune NATO pentru consultări, în baza Articolului 4 din Tratatul Alianţei Nord-Atlantice. Incidentul, fără precedent de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, a generat o situaţie de criză în capitala Poloniei şi discuţii intense atât în cadru intern, cât şi cu aliaţii.

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi liderii G7 şi NATO au organizat o reuniune neprogramată anterior în Bali pentru a discuta despre explozia din Polonia, care a provocat moartea a două persoane. La finalul discuţiei, Biden a precizat că liderii au convenit să sprijine ancheta Poloniei, transmite CNN.

La reuniune au participat Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz, premierul canadian Justin Trudeau, preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Giorgia Meloni, premierul japonez Kishida Fumio, premierul britanic Rishi Sunak, premierul spaniol Pedro Sanchez, premierul olandez Mark Rutte, preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că liderii G7 şi NATO au convenit să sprijine ancheta Poloniei în cazul exploziei care a avut loc într-un sat din apropierea graniţei cu Ucraina.

Liderii au avut o reuniune de urgenţă în urma incidentului. Biden a spus că i-a informat pe lideri despre discuţia sa anterioară cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

 „Am convenit să sprijinim investigaţia Poloniei privind explozia din zona rurală de lângă graniţa cu Ucraina. Şi mă voi asigura că vom afla exact ce s-a întâmplat”, a declarat Biden, adăugând că şi-au oferit compasiunea pentru moartea a două persoane în explozie.

„Apoi vom stabili în mod colectiv următorul pas pe măsură ce vom investiga şi vom continua. A existat o unanimitate totală în rândul celor prezenţi la masă”, a adăugat el.

Sursă: news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *