RĂFUIALĂ CU IZ POLITIC. Funcționari publici loviți de inconsecvența aberantă a unor instituții ale statului

Georgeta Tomuța, directorul executiv al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara, ajunsă în fruntea instituției după un concurs pe care l-a trecut cu un scor de campion, este prinsă acum, fără voia ei, în umbra vicioasă a unui război între instituții, război din care iese un puternic iz politic dar și multe alte lucruri de neînțeles. Este normal să-ți fie pusă la îndoială onestitatea și capacitatea profesională, în condițiile în care ai respectat cu sfințenie legile și ai câștigat prin muncă o funcție publică? 

În fapt, pe scurt, de prin vara acestui an, Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a cerut în instanță anularea unor concursuri prin care au fost puși pe funcție șefi ai unor agenții județene de forță de muncă și șomaj, între care și cel din județul Hunedoara. Marea ciudățenie a demersului ANFP este că, așa cum reiese din informații pe care le deținem și chiar din declarații ale unor persoane implicate involuntar în acest război, instituția cu pricina nu numai că a știut toate detaliile concursurilor pe care acum le vrea anulate, dar chiar le-a mânuit: a dat vizele legale și a participat direct la întreg parcursul concursurilor. Mai pe șleau spus, ANFP spune acum, prin acțiunea în justiție, că acele concursuri pe care le-a promovat, le-a verificat, le-a avizat, le-a jurizat și parafat nu au fost în regulă… dar vinovații sunt alții!

Miezul problemei e și mai hilar: se reclamă lipsa din anunțurile de concurs a unei tematici. Așadar, la concurs s-a dat candidaților o bibliografie de examen, respectiv actele normative care reglementează activitatea AJOFM-urilor, dar nu s-a oferit și o tematică (adică o listă scurtă de subiecte, în traducerea noastră). Așadar, candidatul care a obținut, învățând toată bibliografia, notă aproape de maximum, precum Georgeta Tomuța de la Hunedoara, este „favorizat” pentru că a avut mai mult de învățat și a știut mai mult decât ar fi prevăzut o tematică limitată la câteva subiecte, tematică pe care ar fi putut să o învețe și unul care habar nu are unde vrea să fie șef!?

În fine, prin asta, se spune că ar fi defavorizați candidații care nu au lucrat în domeniu, pentru că trebuie să învețe prea mult! De noaptea minții! Spune asta chiar și un parlamentar userist de Hunedoara, care se laudă public că ar sta în spatele întregii povești cu o delațiune inițială: de unde, dacă adăugăm și fosta șefie USR a ANFP, iese și izul de prea-prezumtivă afacere politică.

Cam asta ar fi toată nebunia acestui proces tulbure. Necazul mare este că în poveste sunt târâți (și li se pune la îndoială onestitatea) oameni care chiar au urmat toate regulile și care au câștigat un post cinstit, printr-un concurs cum scrie la carte – asta într-o țară plină de șefi fără carte sau puși marionete în fruntea unor instituții ale statului.

Pentru șefa AJOFM Hunedoara, Georgeta Tomuța – nu ca laudă, ci ca recunoaștere simplă a unor fapte bineștiute -, umbra acestei povești urâte nu acoperă activitatea foarte bună a agenției pe care o conduce, proiectele generoase care deja se derulează în județ, milioane de euro bani europeni care vor ajuta mulți hunedoreni să intre în ritmul unei vieți normale. Dar umbra asta acoperă, din nefericire, imaginea omului din spatele funcției și a profesionistului care se vede pedepsit pentru că a jucat cinstit. Iar acest lucru nu are nimic normal în el și aceasta este și rațiunea acestui text.

În finalul notei noastre, facem precizarea că povestea asta cu ANFP, care atacă o serie de concursuri desfășurate chiar cu avizul legal și participarea instituției la toate etapele, de la anunț, la procesul verbal, se află încă pe rolul instanțelor, astfel încât verdictul final îl vor da acestea, noi susținând doar o opinie jurnalistică și, așa cum se cuvine, dând dreptul funcționarilor afectați de această dispută nebuloasă să își exprime, public, un punct de vedere.

În continuare, prezentăm integral punctul de vedere trimis de Georgeta Tomuța, directorul executiv al AJOFM Hunedoara.

***
În contextul unor date publice referitoare la contestarea în instanță (încă în curs) a unor concursuri desfășurate de ANOFM de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) – agenție care a vizat oficial concursurile și a participat la selecția candidaților -, când în spațiul mass-media hunedorean au fost lansate o serie de informații care pun, indirect, la îndoială corectitudinea și transparența modului în care am ocupat, prin concurs, funcția de director executiv al AJOFM Hunedoara, mă văd nevoită să fac o serie de observații care să limpezească lucrurile.

În primul rând, cu bună credință și profesionalism, pentru a ocupa funcția de director executiv al AJOFM Hunedoara m-am înscris la un concurs organizat în condițiile legii de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM), un concurs, ATENȚIE!, avizat și publicat chiar pe site-ul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), în data de 1 aprilie 2021.

Documentul de avizare și publicare, care se găsește în dosarul de concurs, este semnat chiar de domnul Liviu Mălureanu, președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP).

Trebuie specificat faptul că, din comisia de concurs, au făcut parte reprezentanți ai ANFP desemnați chiar de președintele instituției pe cale oficială. Acești membri ai comisiei au participat atât la selecția dosarelor, cât și la proba scrisă și interviu, procesul verbal de concurs fiind semnat fără obiecțiuni de toți membrii comisiei.

Personal, mi-am depus dosarul cu documentele solicitate în anunțul publicat pe site-ul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP). Am respectat integral condițiile de concurs și am obținut un rezultat meritoriu, pe măsura modului serios în care m-am pregătit: 92 de puncte din 100 posibile la proba scrisă și 89,4 puncte din 100 posibile la interviu. La rezultatul acestui concurs nu a fost depusă nicio contestație în termenul legal.

Despre contestația depusă de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) am fost informată ulterior. În condițiile în care justiția lucrează la această cauză și nu există vreo decizie definitivă și irevocabilă, consider că este de datoria mea să îmi apăr drepturile dar și imaginea publică de profesionist de onoare. Asta cu atât mai mult cu cât mie, personal, candidat cinstit care a respectat toate regulile și a susținut corect probele impuse, nu mi se poate imputa nimic din această dispută aflată în judecată.

De asemenea, voi folosi toate căile juridice de atac necesare, în cazul în care mi se va atribui vreo vină în această cauză, considerând această învinovățire ca fiind nedreaptă și în contradicție cu conduita mea morală și profesională.

Georgeta Tomuța,

Director Executiv AJOFM Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.