Restricții pentru persoanele care vor să călătorească în Olanda

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că, începând cu 29 decembrie ora 00.01, persoanele cu vârsta de peste 13 ani care vor să călătorească pe cale aeriană, feroviară, maritimă sau cu autocarul în Olanda sunt obligate să prezinte un test molecurar tip PCR negativ pentru COVID-19, efectuat în ultimele 72 de ore, în una din limbile engleză, germană, franceză, spaniolă sau olandeză. Sunt exceptate persoanele sub 13 ani, cele care vin din zone sigure, lucrătorii şi studenţii din zona de frontieră, şefii de stat şi membrii de Guvern, titularii de paşapoarte diplomatice, persoanele care lucrează în domeniul transportului de mărfuri sau alte tipuri de transport, navigatorii care deţin carnet de marinar şi călătoresc în interes de serviciu şi pasagerii zborurilor care nu au Olanda ca destinaţie finală, mai precizează MAE.

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în conformitate cu informaţiile comunicate public de către autorităţile olandeze, începând cu data de  29 decembrie, ora 00:01, persoanele cu vârsta de peste 13 ani care intenţionează să efectueze o călătorie pe cale aeriană, feroviară, maritimă sau cu autocarul în Regatul Ţărilor de Jos, au obligativitatea prezentării unui rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în ultimele 72 ore, în una din limbile engleză, germană, franceză, spaniolă sau olandeză”, arată MAE, într-un comunicat de presă.
Companiile de transport au primit de la autorităţile olandeze instrucţiuni de a verifica dacă pasagerii care se îmbarcă în ţările considerate de risc (inclusiv România) pentru a călători spre Regatul Ţărilor de Jos sunt în posesia unui rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, realizat cu maximum 72 ore anterior momentului călătoriei, mai arată sursa citată.
Nu va fi permisă îmbarcarea persoanelor care nu vor prezenta rezultatul negativ al testului. Companiile aeriene vor informa pasagerii cu privire la aceste noi măsuri. Din informaţiile furnizate de Ministerul de Externe olandez, restricţia se aplică şi persoanelor aflate în tranzit aeroportuar.
„Sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test PCR negativ următoarele categorii de persoane:
• Persoanele cu vârsta sub 13 ani;
• Călătorii din zone considerate sigure (a se vedea lista publicată aici https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/inreizen-doorreizen-nederland-en-het-eu-inreisverbod/veilige-landen);
• Lucrătorii şi studenţii din zona de frontieră (30 km faţă de frontieră);
• Titularii de paşapoarte diplomatice sau ID-uri diplomatice emise de MAE olandez;
• Şefii de stat şi membrii de guvern;
• Persoanele care lucrează în domeniul transportului de mărfuri sau alte tipuri de transport (şoferii de camioane, persoanele care lucrează pe nave care transportă containere, vrachiere, cisterne, nave de pescuit, precum şi persoanele care lucrează în sectorul energetic pe platformele de petrol şi gaze şi în parcurile eoliene, companiile offshore care furnizează servicii acestui sector şi echipajul aerian, de croazieră şi de feribot atunci când călătoresc în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu);
• Navigatorii care deţin carnet de marinar şi călătoresc în interes de serviciu. Excepţiile nu se aplică navigatorilor de pe iahturi comerciale sau ambarcaţiuni de agreement;
• Pasagerii zborurilor care nu au Olanda ca destinaţie finală, dar trebuie să aterizeze pe un aeroport olandez din cauza unor circumstanţe neprevăzute;
• Pasagerii cu un ordin de călătorie NATO sau cu o viză NATO-2;
• Obligativitatea prezentării unui rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 nu se aplică, deocamdată, pentru persoanele care călătoresc cu autoturismul personal în Regatul Ţărilor de Jos”, mai indică MAE în documentul de presă.
Sursa menţionată mai spune că rezultatul negativ al unui test PCR SARS-CoV-2 prezentat la punctele de frontieră nu va exonera persoanele care călătoresc în Regatul Ţărilor de Jos din ţările considerate de risc de recomandarea fermă de a intra în autoizolare (self-quarantine) timp de 10 zile de la data sosirii.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Haga, 0031 70 354 15 80 / 0031 70 322 86 12 / 0031 70 331 99 80, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Haga, 0031 651 596 107.
MAE recomandă consultarea paginilor de internet: http://www.mae.ro/node/51932, https://haga.mae.ro/ şi  http://www.mae.ro/.

viewscnt

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *