Rețeta unui faliment în lanț

1981 – 1990 a fost perioada de glorie a termoficării în Valea Jiului. Timp de  nouă ani de zile, agentul termic era furnizat abonaților printr-o unică societate de distribuție. La acel moment erau peste 35 de abonați în Valea Jiului. Acum mai sunt puțin peste 3000, cu tot cu instituțiile publice și societățile comerciale. Rețeaua a fost proiectată în anii ’70. Rețeta unui faliment în lanț are ca “ingredient” principal descentralizarea.

“Începând cu anul 1981, în Valea Jiului, încălzirea locuinţelor şi asigurarea apei calde menajere s-a realizat, în sistem centralizat, în localităţile Petroşani, Aninoasa, Vulcan si Lupeni, prin intermediul grupurilor energetice din cadrul Termocentralei Paroşeni – în prezent sucursală a Complexului Energetic Hunedoara. Reţeaua de termoficare (transport şi distribuţie) a Văii Jiului a fost proiectată la sfârşitul anilor ’70, pe baza calculelor tehnico economice care au ţinut cont de ansamblul sistemului şi în special de necesitatea asigurării necesarului de energie termică în sistem centralizat pentru toţi consumatorii racordaţi la acest sistem, precum şi pentru locuinţele care urmau să fie construite, conform planului de dezvoltare urbană din acea perioadă. Sistemul de termoficare din Valea Jiului este constituit din: SACET – CET Paroşeni, două magistrale şi reţele de distribuţie, precum şi consumatori urbani şi industriali. Cele două magistrale de termoficare şi punctele termice ce deservesc oraşele mai sus amintite, au fost în proprietatea unei singure regii de termoficare, respectiv IGCL PETROSANI, până în anul 1987, când magistralele de termoficare şi racordurile au fost predate printr-un PROTOCOL de preluare nr. 61012/23.06.1987 Sucursalei Electrocentrale Paroşeni, regia locală de termoficare administrând doar punctele termice şi reţelele secundare”, arată biroul de presă al Complexului Energetic Hunedoara.

La acel moment,  când a fost realizată actuala Instalaţie de Termoficare Valea JIULUI, investiţia a fost realizată din fonduri publice, pentru toată Valea JIULUI de către I.G.C.L. Petroşani care deservea toate oraşele racordate la SACET, unitate care era în subordinea CPJ – HUNEDOARA. În anul 1989 s-a pornit Revoluția. S-a schimbat regimul comunist cu cel capitalist. În anul 1990 începe și declinul.

“După 1990, Regia de termoficare Petroşani s-a divizat, înfiinţându-se astfel 4 societăţi comerciale având ca obiect de activitate distribuţia energiei termice, fiecare oraş al Văii Jiului având o societate de distribuţie a energiei termice cu acţionar principal Consiliul Local al fiecărei unitate administrativ teritorială, respectiv Petroşani, Vulcan, Lupeni şi Aninoasa. Sistemul de termoficare din Valea Jiului, a fost proiectat pentru o capacitate de 35.268 consumatori (apartamente racordate la sistemul centralizat, agenţi economici şi instituţii publice de pe raza municipiilor Petroşani, Vulcan, Lupeni şi a oraşului Aninoasa)”, arată comunicatul remis presei de oficialii Complexului Energetic Hunedoara.

Sistemul de distribuţie aferent Municipiului Petroşani a fost proiectat şi realizat pentru 13.717 consumatori. În prezent, în Municipiului Petroşani, totalul apartamentelor branşate este în număr de 2.265 (reprezentând circa 17% din capacitatea ei), la care se adaugă 33 gospodării individuale, 11 instituţii publice şi 187 agenţi economici. La Vulcan agentul termic a fost livrat doar instituțiilor publice și agenților economici. Populația nu a mai beneficiat de acest serviciu din cauza datoriilor imense. În celelalte localități ale Văii Jiului termoficare a devenit un serviciu inexistent.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *